De oogst van de 18 december geplante Galibier bij Wim van den Berg in Bleiswijk is steeds heel regelmatig geweest.
“Dankzij het vele licht bleef het in één keer goed doorgaan aan de stam, de ranken en subranken. We hebben goed op wicht kunnen snijden. De kwaliteit was goed, al waren de vruchten wel steeds wat langachtig.”
Op het laatst werd de productie toch net iets te veel voor het gewas. “Je raakt dan wat jonge vruchtjes kwijt. Daardoor is het gewas een beetje leeg geraakt. In dat oogstdipje is het gewas echt gaan groeien. Dat zag je al aankomen.”
‘Vanwege de kostenbesparing met minder planten, mag je ook een komkommertje minder oogsten’
Minder planten
De dit jaar aangehouden lagere plantdichtheid van 1,25 planten per vierkante meter in de winterteelt bevalt goed. In een vergelijkingspaadje met de voorheen gebruikelijke 1,5 plant per vierkante meter ligt de productie wel een komkommertje voor. “In zo’n heel licht jaar als dit was dichter planten misschien voordeliger geweest. Maar in een donkerder jaar had het net andersom kunnen zijn qua opbrengst. En vanwege de kostenbesparing met minder planten, mag je ook een komkommertje minder oogsten.”
Krachtige zon
Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt een voornacht van 19 tot 19,3 graden Celsius aangehouden, gevolgd door een nachttemperatuur van 20 graden. Overdag staat 21 graden ingesteld. Met de zon mag de temperatuur op de middag doorlopen naar 25 graden Celsius. De etmaaltemperatuur komt rond de 21 graden uit.
Het scherm gaat op basis van instraling en buistemperatuur open. “Al is het buiten nog zo koud: als de zon schijnt, dan is die zo krachtig dat het in de kas wel op temperatuur blijft. Maar als de instraling tegenvalt en het scherm moet open gezien het gewas, dan wordt het snel te koud. Je compenseert dan wel door het scherm iets later open te doen en wat eerder dicht, maar het blijft lastig op zo’n koude donkere dag.”
‘Op een topdag qua instraling geef je ook wel eens 4,5 liter’
Extra water bij veel licht
De wateropname ligt normaal rond de 2 liter per dag. “Maar op een topdag qua instraling geef je ook wel eens 4,5 liter.” Op lichte dagen wordt een drainpercentage van rond de 35% aangehouden. Er wordt ongeveer 2,8 EC meegegeven, wat resulteert in een mat-EC van 3,4.
Beetje spint
Aan plagen is alleen een klein beetje spint te vinden. “Maar die wordt goed onder controle gehouden door de californicus.”
Tussenplanting
In week 13 gaat er tussengeplant worden. In de rijen die blijven staan, is nog een rondje blad geplukt. Verder wordt de stam van onder schoongemaakt. “Het is jammer dat we niet een weekje eerder kunnen wisselen, nu het gewas zo hard is gaan groeien. Het was nu een mooi moment geweest. Dan zouden rijen die blijven staan wat meer licht krijgen en zo eerder in balans staan.”
De nieuwe planten staan er goed op bij de plantenkweker. “Al is dat vroeg in het jaar altijd lastig te zeggen. Vooral de laatste vijf dagen van de opkweek bepalen hoe groot de plant wordt. Maar gezien de kou en veel licht, is het echter niet te verwachten dat de planten erg zullen gaan rekken.”
Auteur: Peter Visser