Bij firma Duijnisveld in Nieuwveen heeft in week 11 een 12 een begin gemaakt met de oogst van rode paprika’s.
Anderhalve week daarvoor was al begonnen om een beetje groen te oogsten. Ruud Duijnisveld: “We hadden wel gedund, maar er waren toch wat planten waar de belasting te zwaar was geworden. In één kas was de plantbelasting soms zelfs even doorgelopen naar 14 vruchten per vierkante meter. Daarom zijn we er even doorgelopen, zodat we zo’n vier vruchten overhielden.”
Zwaar zetsel
Het gewas heeft veel zetting gehad. Dat begon ongeveer drie weken geleden, toen het zonnig werd. “In de donkere weken daarvoor viel het tegen, met af en toe een vruchtje tussendoor. Er viel soms ook weer een vruchtje vanaf. Maar nu hebben we een groot zetsel hangen. Bij de laatste planting van 22 december is het tweede zetsel wat kleiner, met ongeveer twee vruchtjes per tak. Maar dat zie ik liever dan een heel zwaar zetsel, zoals bij de vroegste planting. Dan kan de plant het toch moeilijk krijgen, en zet dan drie of vier weken nauwelijks meer. Maar dat heb je niet altijd in de hand.”
De vruchten zijn mooi, en van goede kwaliteit. “Voorheen had je nogal eens ‘oortjes’ in het tweede zetsel. Dat ben je snel vergeten. Want bij nieuwere rassen, zoals nu Alzamora, heb je dat niet meer.”
Best veel gewaswerk gehad
Overdag wordt naar 20,5 graden Celsius gestookt. De voornacht en nanacht staan ingesteld op 18 en 19 graden. Alleen op donkere dagen gaat er een graadje van de voornacht af. “Het gewas staat lekker te groeien. En als het té sterk zou gaan groeien, dan mag het in de namiddag even 26 tot 27 graden worden op warme dagen met drogend weer.” Nu het tweede zetsel halfwas is, toomt dat de groei wat in, en worden de koppen ietsje minder zwaar. “Maar tot nu toe hebben we best veel gewaswerk gehad.”
Vanwege groei een vrij hoge pH
Met meer zonnige periodes wordt nu 30% drain gerealiseerd. De EC zit tussen de 3 en 3,6. “De pH blijft vrij hoog. Dat komt door die behoorlijke groei.” Het druppelwater heeft wel een goede pH.
Trips de kop in drukken
In een van de kassen is het redelijk rustig met plagen. Een beetje luis, een beetje spint, maar alles is onder controle. In de andere kas zat een lichte mate van trips. “Maar we hadden daar ook een paar planten met tomatenbronsvlekkenvirus gevonden. Dat baarde toch zorgen.” Want die trips kan het virus overbrengen en verspreiden. “We hebben toen fors Orius ingezet om trips even de kop in te drukken. In totaal 5 tot 10 Orius per vierkante meter, met pleksgewijs extra inzet. Gelukkig zien we geen uitbreiding van virus.” Dat uitzetten van de roofwantsen had het beoogde resultaat. “De trips werd snel opgegeten.”
Effect biologie viel tegen
In dezelfde kas was ook al langere tijd luis aanwezig. “We hebben daar Aphidius en Aphidoletes tegen uitgezet, maar het effect van de biologie viel tegen. Daarom hebben we toch ook maar twee keer een behandeling met Verimark uitgevoerd. Zeker omdat we gemerkt hebben dat luis snel gaat vliegen, en zich dan door de hele kas gaat verspreiden.”
Auteur: Peter Visser