Ondanks zware maatregelen verspreidt de zeer schadelijke Japanse kever zich over Zwitserland. Nieuwe EU-maatregelen dwingen landen bij vondsten forse buffer- en uitroeizones in te stellen.
De Japanse kever of japankever (Popillia japonica) is een gevaar voor veel land- en tuinbouwgewassen, zoals mais, aardappelen, tomaten, asperges, bonen, appels, kersen, druiven, diverse bessensoorten en siergewassen. Het insect vreet het bladgroen tussen de nerven weg.
Zorgen voor Zwitserse groentetelers
Zwitserland lukt het niet om de Japanse kever uit te roeien. Na vondsten in 2021 verspreidt de kever zich naar andere delen van het land, ondanks forse maatregelen. Vondsten zijn ook gemeld in noordwestelijke delen van het land, dus richting Duitsland. Deze worden vooralsnog toegeschreven aan transportbewegingen van vrachtwagen bijvoorbeeld, meldt het Bundesamt für Landwirtschaft (BLW). Daar is de plaag nog niet gevestigd. Voor Zwitserse groententelers zijn daarmee zorgen wel toegenomen na vondsten als ToBRFV, de japankever en de bacterie Ralstonia pseudosolanacearum.
In 2023 zijn officieel twee nieuwe uitbraken gemeld van de japankever in Zwitserland. Dat leidde tot het instellen van bufferzones in het kanton Valai, bij de Italiaanse grens en in Kloten, in het kanton Zürich. Zwitserland stelde een noodplan in na de vondsten in 2021. Het land is geen lid van de EU, maar is officieel aangesloten bij het Europese comité voor plantgezondheid. Ook volgt het bestrijdingsmaatregelen- en adviezen van de internationale organisaties IPPC en EPPO.
Forse nieuwe maatregelen tegen Japanse kever
De Europese Unie heeft in het najaar van 2023 nieuwe strengere bestrijdingsregels uitgevaardigd om de japankever te bestrijden. Die maatregelen zullen telers direct raken bij een besmetting bij de teler of in de omgeving. Zo stelt de EU een uitroeizone in van 1 of 3 kilometer breed bij een vondst van de kever. Daarnaast moeten diensten zoals de NVWA controle- bestrijdingsmaatregelen nemen in een bufferzone van 5 of 15 kilometer breed. Dat betekent een enorme inzet van NVWA-capaciteit voor het monitoren en uitvoeren van maatregelen.
Lees ook: Zorgen over werklast NVWA bij groeiende lijst gevaarlijke organismen
Massale inzet uitroeiing
Bij een uitroeiscenario moeten alle mogelijke middelen ingezet worden, zoals het massaal vallen zetten, chemische bestrijding en inzet van natuurlijke vijanden in het gebied. Als kevers zich vestigen en voortplanten kan het ook gevolgen hebben voor boeren. Ook grasland moet worden behandeld bij de vondst van larven van de Japanse kever daarin.
Snelheid vermenigvuldiging Japanse kever alarmerend
Op het platform Groen Kennisnet wordt de snelheid waarop populaties van de japankever zich vermenigvuldigen alarmerend genoemd en de schade immens. In 2022 werden ook kevers gevonden in Duitsland. Deze werden gelinkt aan goederentransport vanuit Noord-Italië, eveneens een besmet gebied. Ook in Nederland werd één enkele kever gevonden in een insectenval in 2018 op Schiphol. In beide landen (Nederland en Duitsland) bleef het daarbij.