Doorgaan naar artikel

‘Gestegen koelkosten rabarber zijn serieus punt van zorg’

Johan Trouw uit Etten-Leur rooide eind vorige week de eerste partij rabarberplanten voor de koelcel. “Van deze planten, van het ras Goliath, hebben we buiten geen stelen geoogst”, vertelt hij op 12 oktober.

“Er stonden nog wel wat stelen op, maar die hebben we afgeklepeld, om verstoppingen bij het rooien te voorkomen.” De gerooide planten worden over een week of vijf tot zes uitgeplant in de kas. “Dan moeten ze zo’n 350 koude-eenheden hebben opgedaan”, geeft Trouw aan.

Uniforme volumes rabarber

In de tweede helft van november rooit de teler een tweede partij planten, die ook de koelcel ingaat. Eind januari volgt dan de laatste partij. “Die partij heeft buiten al voldoende koude-eenheden opgedaan, en kan meteen de kas in. In totaal rooien we zo’n twee hectare planten voor de vervroegde teelt in onze kas van ruim 2.000 vierkante meter.”

Trouw verwacht medio januari de eerste vervroegde rabarber te kunnen oogsten. “Ik stem dit af met een collega in Limburg; onze oogstrondes volgen elkaar nauwgezet op. Op die manier kunnen we onze afnemers steeds uniforme volumes vervroegde rabarber aanbieden.”

Ik besteed het koelen uit en schat in dat ik hier deze winter twee keer zoveel aan kwijt ben dan voorheen

Verdubbeling koelkosten

De fors gestegen koelkosten zijn een groot issue voor Trouw. “Dat is een serieus punt van zorg. Ik besteed het koelen uit en schat in dat ik hier deze winter twee keer zoveel aan kwijt ben dan voorheen. Vervroegde rabarber levert weliswaar een meerprijs op, maar het is de vraag of dit de extra energiekosten kan compenseren.”

Hij oriënteert zich op de bouw van een eigen koelcel in combinatie met de plaatsing van zonnepanelen. “Dat vergt een flinke investering, maar daarmee kun je de koel- én de transportkosten wel fors reduceren.”

Lees meer over energie in dit dossier

Schoon de winter in

Wat betreft de natuurrabarber valt er weinig te melden. “Deze is grotendeels afgestorven, maar dat is normaal voor deze tijd van het jaar. Over een week of drie voeren we nog een bespuiting uit met glyfosaat, zodat we qua onkruid een beetje schoon de winter in gaan. Verder gebeurt er weinig de komende tijd. Pas in het voorjaar komt er weer actie.”

Auteur: Ank van Lier

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Johan Trouw

teelt in Etten-Leur (N.Br.) vervroegde rabarber, rabarber in tunnels en natuur rabarber. Verder teelt hij Chinese kool en ijsbergsla.

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin