Doorgaan naar artikel

Gesprek sector met Jetten helpt duurzame telers

Er lijkt een versnelling te komen in de wijziging van de SDE-subsidieregeling om duurzame projecten als aardwarmte overeind te houden.

Dat is de uitkomst van overleg dat de sector op woensdag 7 september voerde met minister Rob Jetten van Klimaat & Energie. Glastuinbouw Nederland-voorzitter Adri Bom-Lemstra hield een goed gevoel over aan dat gesprek. “We hebben de oplossing voor de SDE-problematiek nog niet in handen, maar ik ben blij met de positieve grondhouding van minister Jetten.”

SDE-steun gekoppeld aan gasprijs

Het gesprek van drie kwartier was vooral ingestoken op de SDE-problematiek, de regeling waarmee steun wordt gegeven aan duurzame energieprojecten. De SDE-steun nu is gekoppeld aan de gasprijs. Als de gasprijs hoog is, zakt de steun voor een project, waardoor duurzame projecten nu nauwelijks nog steun ontvangen. Drie ministeries starten op korte termijn een overleg met de sector. Dit najaar moet een nieuw convenant met de glastuinbouw gesloten worden, waarbij SDE niet langer een drempel is. Wanneer de koppeling verdwijnt, is niet precies duidelijk. Dat vereist een wetswijziging.

Geen noodsteun

In het gesprek is niet lang stilgestaan bij noodsteun. Daar is Jetten niet direct verantwoordelijk voor. Wel herhaalde hij het standpunt dat Nederland vooralsnog kiest voor steun aan huishoudens. Glastuinbouw Nederland zal met andere sectoren in VNO-NCW en via haar publiekscampagne blijven ijveren voor noodsteun, zoals een borgstellingsregeling. Als die regeling er niet komt, zal 40 procent van de bedrijven in de problemen komen, zo is de voorspelling die vanaf dit voorjaar is gedaan. Glastuinbouw Nederland overhandigde 700 oproepen van glastuinbouwbedrijven om bedrijven in de energiecrisis te helpen.

Begrip voor zorgen

Jetten zegt wel begrip te hebben voor de zorgen van bedrijven. Zijn partij D66 was in de Tweede Kamer in een crisisdebat in juli kritisch op de trage verduurzaming van de glastuinbouw, waardoor bedrijven nu in problemen komen door een hoge gasprijs.

Pluspunt

Bom-Lemstra ziet ook dat noodsteun nog niet is geregeld, maar ziet ook een pluspunt. “De minister erkent dat de glastuinbouwsector goed is georganiseerd en zeer belangrijk naar de toekomst toe. Dat neemt niet weg dat het kabinet voor de acute financiële hulp in de huidige energiecrisis nog enkel inzet op huishoudens. ”

Tegen ingrijpen

Ook over maatregelen om de energieprijzen te verlagen, is niet lang gesproken. In de Europese Commissie worden daarvoor wel plannen uitgewerkt. Glastuinbouw Nederland heeft haar standpunt hierover wel meegegeven aan de minister, die Nederland vertegenwoordigt in de Europese Energieraad.

Glastuinbouw Nederland is tegen Europees ingrijpen in de energiemarkt als dat verstoring van de markt oplevert. Zo vindt Glastuinbouw het wel goed dat speculanten geweerd worden van de Europese energiemarkt, omdat die nu prijsopdrijvend werken. Daarentegen ziet Glastuinbouw Nederland prijsplafonds niet zitten omdat de vraag naar energie daardoor niet afneemt. Een daling van energiegebruik zal op termijn juist prijzen drukken, verwacht de brancheorganisatie.

In plaats daarvan vraagt Glastuinbouw Nederland steun voor mkb-bedrijven, die tijdens deze crisis dreigen om te vallen. Een borgstellingsfonds op EU- en nationaal niveau kan hierin een eerste stap zijn.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin