De pluk was sneller klaar, dus had Martijn Slabbekoorn alle tijd voor de demotour van de zelfrijdende AgBot.
Fruitteler Martijn Slabbekoorn uit het Zeeuwse Kapelle heeft net twee dagen demo’s op zijn bedrijf achter de rug met de nieuwe HSS AgBot van het samenwerkingsverband tussen Hol Spraying Systems en AgXeed. De nieuwe autonome combinatie van trekker met boomgaardspuit en eventueel andere fruitteeltmachines maakte wel indruk op de bezoekers en ook op Slabbekoorn.
De demodagen markeerden de vuurdoop van de nieuwe machine in een boomgaard. De vuurdoop was geslaagd en Slabbekoorn is serieus geïnteresseerd om de nieuwe HSS AgBot aan te schaffen, maar denkt er nog wel even over na. “Het is niet zomaar even je oude trekker inruilen voor een nieuwe want eigenlijk verander je het hele systeem van werken. En de nog niet zo oude HSS-boomgaardspuit met Intelligent Spray Application bevalt ook nog uitstekend”, aldus Slabbekoorn.
Junami in één keer geplukt
Met de pluk was Slabbekoorn aan het einde van de derde week van oktober klaar, met als laatste ras de Junami. De kleuring verliep dit jaar zo goed dat hij alles in één keer geplukt heeft. En dat zonder inzet van een bladblazer, die hij ook nog niet echt overweegt aan te schaffen. “Misschien dat die nog een keer komt als de percelen met nu nog jonge Elstar ouder worden. Voorlopig kleuren de jonge Elstar van de mutant Excellent Star nog gemakkelijk.”
De keuze voor slechts een pluk bij Junami was bewust. “Als niet meer dan 15% onvoldoende kleur heeft, loont het niet de moeite om deze te laten hangen voor een latere pluk. De rijping zette goed door, de plukkosten voor zo’n kleine late pluk zijn hoog en dan krijg je nog geen mooie partij appels”, beargumenteert Slabbekoorn. Na de pluk is het even een periode om op adem te komen met wat klussen als het opruimen/winterklaar maken van het plukmateriaal en een enkele najaarsbespuiting. Vanaf eind november komt dan de wintersnoei weer in beeld.
Hagelnetten ook tegen zonnebrand
Op zijn perceel in Kruiningen start de aanleg van hagelnetten. “Het hagelrisico neemt steeds meer toe, de hagelverzekering is duur en als je goed hagel hebt, mis je gewoon kwalitatief goede appels voor de afzet. Nadrukkelijk speelt ook mee dat hagelnetten ook minder zonnebrand op de appels geven, wat vooral de twee hete zomers van 2020 en 2019 schade gaf”. Slabbekoorn kiest voor de een drierijig vlaknetsysteem van Fruit Security. Hij kiest niet voor een eenrijige hagelnet omdat hij onder het hagelnet wel met zijn drierijige boomgaardspuit wil kunnen rijden.
Auteur: Wouter van Teeffelen