Een teler moet accepteren dat op 13 meter van zijn huis woonunits komen voor 24 arbeidsmigranten voor teeltbedrijf van de buren.
De Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de gemeente Dongen de overgevingsvergunning mocht afgeven. Deze voldoet aan de plaatselijke regels. De buurteler heeft alternatieven aangedragen en bezwaren, maar de rechter wijst deze af. Alternatieven kunnen alleen een vergunning in de weg staan als die voor de aanvrager een gelijkwaardig resultaat heeft en met minder overlast. Dat is hier niet op voorhand gebleken.
Overlast onder nieuwe regels
De telers krijgt daardoor op 13 meter van zijn huis nu woonunits voor 24 arbeidsmigranten. Daarvoor zijn voorwaarden van toezicht en handhaving van overlast, maar de buurteler heeft daar geen vertrouwen in. De huisvesting wordt door een derde partij uitgevoerd. Voor buitenrecreatie is een binnenplaats gerealiseerd, zodat de buurteler minimale overlast zal ondervinden, oordeelt de gemeente.
Weinig verloop
Ook gaat het om grotendeels vaste werkploegen met weinig verloop. Risico’s op drankoverlast zullen beperkt zijn, omdat dit in het verleden ook niet voordeed. In geval van overlast kan de buurteler instanties inschakelen voor handhaving, oordeelt de rechter.
Regels tijdelijke huisvesting
De gemeente Dongen heeft in 2019 regels voor tijdelijke huisvesting opgesteld met mogelijkheden voor planschade. Of dat in deze zaak ook is toegekend wordt niet duidelijk uit de uitspraak.