De Triasboring naar diepe aardwarmte bij Honselersdijk bevindt zich momenteel op ongeveer 3,6 kilometer diepte.
De eerst metingen wijzen uit dat de Onderkrijtlaag veel potentie heeft voor een regulier geothermieproject. Mocht de warmteopbrengst van de diepe Triaslaag onverwacht toch tegenvallen, dan kan de boring dus altijd nog worden benut om het als een ‘gangbaar’ aardwarmteproject af te ronden.
Casing plaatsen
Half december is de tweede sectie van de boring tot 2.500 meter diepte voltooid. Dit verliep vrij voorspoedig, afgezien van een versleten boorbeitel vanwege zones met vuursteen. Daarna is de stalen buis (casing) in het boorgat geplaatst en met cement stevig vastgezet.
Boorstang zat vast
Vlak voor kerst startte het boren van de derde sectie. Dit betreft een boorgat van 1.600 meter diep, met een diameter van 12 ¼ inch tot circa 4.000 meter diep, net boven de Triaslaag. Al snel dienden zich een paar spannende dagen aan: na 200 meter kwam de boor vast te zitten. De waarschijnlijkste oorzaak was een verkleving van de boorstang tegen de boorwand, door de zuigende werking van het zandsteen.
Vier dagen lang is op allerlei manieren geprobeerd de boorstang los te krijgen. Uiteindelijk bleek het toevoegen van zoet water in de put de oplossing; hiermee werd de tegendruk in het boorgat verlaagd en kwam de boor los.
Extra motor
Boortechnisch is sectie 3 de meest uitdagende, onder andere omdat hier de krachten (‘torque’) op de boorstang toenemen. Naar aanleiding daarvan is een deel van de boorstang vervangen voor de ‘Vortex’; een extra motor diep in het boorgat. In deze boorstang zit een soort propeller die wordt aangedreven door de circulatie van de boorspoeling (‘mud’) en zo het toerental verhoogt. De ‘Vortex’ maakte direct verschil. Wel moest begin januari nog een aantal kogellagers, die de boorstang beschermen, worden vervangen wegens slijtage.
Momenteel wordt geboord met een snelheid van 8 tot 15 meter per uur. De inspectie van SodM vorige week verliep positief. De well-test, oftewel de brontest in de Triaslaag, is nu voorzien voor half februari.