Trias Westland heeft het officiële feestelijke startsein gegeven om daadwerkelijk te gaan boren naar aardwarmte op 4 kilometer diepte. De financiering is helemaal rond.
Met een feestelijke opening in Tomato World is de proefboring naar de diepliggende Trias-aardlaag gestart. Momenteel wordt een kas gesloopt op de locatie waar de boortoren straks komt te staan aan de Langebroekweg in Naaldwijk. Daarna worden 2tweehonderd heipalen geslagen voor de vloeistofdichte vloer en het fundament van de boorinstallatie, die nu nog in Turkije bezig is om naar olie te boren. Er komt een groot bassin voor de opvang van het boorwater.
Vanwege behoud van het bassin kan het laatste boorwater hier straks niet direct in geloosd worden. Omdat het water op het diepste punt rond de 140 graden Celsius zal zijn, moet het eerst via koeltorens afgekoeld worden tot onder de 100 graden. Verder wordt verwacht dat het water op 4 kilometer diepte nog veel zouter zal zijn dan bij eerdere aardwarmte-projecten rond 3 kilometer diepte. Dit vraagt extra eisen aan de te gebruiken materialen voor de aardwarmte-winning.
Plaatsing boortoren
Begin juni zal met een kleine boortoren eerst de conductorbuis geplaatst worden, de 120 meter lange beschermbuis voor de echte boring. In juli en augustus starten de civiele werkzaamheden en voorbereidingen om het terrein gereed te maken voor de boortoren die in het najaar aangevoerd en opgebouwd zal worden. In september zou dan de eerste boring plaats moeten vinden.
Resultaat testen
In december kan dan de eerste ‘well-test’ bij de proefboring uitgevoerd worden, om te kijken of de bron aan de verwachtingen van temperatuur en debiet voldoet. Zijn de testen succesvol, dan gaat er volgens plan op 4 kilometer diepte warmte gewonnen worden. Dan moet op grond van de daadwerkelijke warmte-opbrengst nog wel het warmte-verdelingsvraagstuk tussen de telers opgelost worden. Via een warmtenetwerk gaat de aardwamte naar de bedrijven, en komt retourwater terug om in de retour-bron geïnjecteerd te worden.
Terugvaloptie
Vallen de resultaten van de diepe proefboring tegen, dan wordt het project wel doorgezet, maar op de gebruikelijke 3 kilometer diepte in de Krijt-aardlaag waar ook huidige aardwarmteprojecten gebruik van maken. Een deel van de 49 deelnemende aandeelhouders/ondernemers (met ongeveer 250 hectare glas) zal dan bij zo’n lagere warmte-opbrengst moeten wachten op een volgend project om hun energie duurzaam in te vullen.
Duurzame invulling
In dat negatieve scenario van een niet rendabel te benutten Trias-aardlaag, zal ook het bredere plan van de gemeente Westland niet uitvoerbaar zijn, om de gemeente vrijwel geheel duurzaam van warmte te kunnen voorzien met aardwarmte op verschillende dieptes. Komende projecten moeten dan met elkaar concurreren in dezelfde Krijt-laag, zodat slechts 20% tot 40% van de warmtebehoefte in de gemeente met aardwarmte ingevuld kan worden.
Data verzamelen
Tijdens de proefboring wordt geïnvesteerd in extra veel uitgebreide metingen, om data te verzamelen over de situatie op verschillende dieptes in de aardbodem, die kennis opleveren voor komende geothermie-projecten in Nederland. Dit moet komende projecten versnellen. Het wordt door sommige partijen zelfs als een tussenstap gezien om richting de nog risicovoller 5 tot 6 kilometer diepte te gaan, om stoom-temperaturen boven te halen.
Moeizame financiering
Het eerste initiatief en intentieverklaring voor de boring ontstond in 2011, toen met de verwachting dat in 2012 geboord zou kunnen worden. Dat is door het lastig rond kunnen krijgen van vergunningen, financiering en risico-afdekking, is dat dus vijf jaar later geworden. Financiers hebben onder andere moeite met de lange terugverdientijd van geothermie-projecten, en het feit dat ze niet één kapitaalkrachtige hoofdaannemer kunnen aanwijzen die financieel verantwoordelijk is. Bij de steeds groter wordende geothermie-projecten is er juist sprake van steeds meer aandeelhouders, wat het extra complex maakt. Bij deze diepe boring zijn de financieringsrisico’s ook groter.
SDE-subsidie
Het project leek even zelfs helemaal van de baan te gaan, toen er geen SDE+-subsidie voor de diepe boring was te verkrijgen. Met veel inspanningen is toen een gebruikelijke boring tot 3 kilometer diepte rond gekregen met SDE+. Daarbovenop is apart € 6,9 miljoen aanvullende innovatiesubsidies, financiering en garantstelling verkregen voor de nog een kilometer dieper gaande proefboring naar de Trias aardlaag.
Financiering
Naast de deelnemende telers zijn de partners in Trias Westland: HVC, Capturam, Royal FloraHolland, gemeente Westland, BNG Bank en Rabobank. BNG bank komt op de tweede plaats als sterkste bank ter wereld, en is daarmee in staat om goedkoper geld in te kopen. Daarom heeft deze bank het benodigde geld aangetrokken, waarbij Rabobank deelt in het risico. Daarmee wordt financiering van het geothermie-project tegen een relatief laag rente-percentage mogelijk gemaakt. De totale project-kosten komen uit op iets meer dan € 50 miljoen.