Doorgaan naar artikel

‘Gelukkig zijn we tot rampgebied uitgeroepen’

“We zijn weer Chinese kool aan het oogsten”, geeft teler Wim van den Eertwegh in Kessel (L.) aan. Zijn bedrijfslocatie en woning bevinden zich in een retentiegebied dat onder water mag lopen. Het was dus geen verrassing dat ze tijdens de recente overstroming van de Maas onder water kwamen te staan.

“Nee, er is geen Chinese kool verzopen, maar percelen met peen, kool en aardappelen zijn wel verloren gegaan. We hebben twee plantingen Chinese kool niet geoogst, domweg omdat we er geen tijd voor hadden. We waren druk met ontruimen of hoger zetten en het vee in veiligheid brengen.”

Toen het water weg was, kostte het de teler zo’n drie weken om alles weer op orde te krijgen. “Het belangrijkste is dan zo snel mogelijk met een dikke slang alle achtergebleven slib weg te spuiten en dan met de stoomcleaner alles nog een keer fijntjes na te lopen. Dan moet het drogen en kun je geleidelijk weer alles gaan inrichten”, zegt Van den Eertwegh. “Elektrische apparatuur weghalen is zo gebeurd, maar weer aansluiten is een hele klus. Helaas hebben we in 1993 en 1995 ook ervaring opgedaan, maar toen was het in de winter. Midden in de zomer is weer wat nieuws en wie weet wat ons nog te wachten staat.”

Planten Chinese kool gaat door

Het planten van Chinese kool ging wel door. “De planten zijn immers voor een heel seizoen besteld en je moet ook weer verder.” Inmiddels zijn de eerste weer geoogst. “De kwaliteit is 100%. Een tijdje terug was het vechten tegen rupsen en koolvlieg, maar dat is nu achter de rug. Wel vragen de schimmels en dan met name alternaria volop aandacht. Daar moeten we preventief kort bovenop zitten, want als het ziet, ben je te laat. Bovendien is de veiligheidstermijn drie weken, dus in die laatste drie weken kun je niets meer uitrichten.”

We krijgen in elk geval evacuatiekosten, bereddingskosten en gewasverliezen vergoed

Vergoeding waterschade via Wet Tegemoetkoming Schade

Nog even terug naar de aangerichte schade door de Maas, want Van den Eertwegh vreesde niet voor een schadevergoeding in aanmerking te komen. “Gelukkig zijn de overstromingen tot nationale ramp uitgeroepen en is de WTS (Wet Tegemoetkoming Schade bij rampen) van toepassing verklaard. Los van misschien een eigen risico krijgen we nu in ieder geval de evacuatiekosten, bereddingskosten en gewasverliezen vergoed. Dan krijg je in ieder geval je gemaakte kosten terug. Daar\mee zijn we natuurlijk een heel eind geholpen. Stel het was als bedrijfsrisico aangemerkt, dan hadden we een door een onafhankelijke schade-expert vastgestelde schadepost van € 450.000 om onze nek hangen. Dan was het dus een heel ander verhaal geworden. Als straks dat geld is overgemaakt, kun je er een streep onderzetten, en kunnen we weer verder met ons bedrijf.”

Auteur: Stan Verstegen

Share this

Wim van Eertwegh. Foto: Van Assendelft
Wim van den Eertwegh

asperge-, rabarber- en Chinese koolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin