In het uiterste Zuidwesten van het land is de wateroverlast van afgelopen maandag beperkt gebleven, althans in Zeeuws-Vlaanderen.
“Het heeft onder de morgen iets geonweerd en er is in totaal 45 millimeter gevallen”, vertelt Arie Vink uit Groede. “Dat kon helemaal geen kwaad in de boomgaard. Gelukkig bleef het bij regen en is er geen hagel bij gevallen.”
“De oogst zal dit jaar vroeg vallen. De optimale datum voor de lange bewaring staat in ons gebied nu op 25 augustus. En ik heb al gehoord dat dit mogelijk nog naar voren wordt gehaald. Maar ik bewaar doorgaans de helft van de productie. De andere helft zet ik meteen af. Die peren kunnen dan ook wat later worden geplukt. Dan groeien er ook nog wat kilo’s bij.”
“Tot de oogst is het rustig. We lopen de rijen na om een kleine, kromme of beschadigde peer te verwijderen. Echt dunnen is niet nodig. Als er al wat schade in zit, is het een beetje windschade, althans bij de Conference. Bij de Doyenne is het minder noodzakelijk de rijen na te lopen. Perenbladvlooien bleven lang zeuren; net wel net geen behandeling nodig. Maar nu is alles weer onder controle.”
“Door het vroege seizoen is het afspuiten al begonnen. Daarvoor pas ik Bellis toe, waarmee ik vier weken voor de oogst de bestrijding van bewaarziekten begin. Bij de tweede behandeling is ook Doyenne meegenomen. De laatste bespuitingen voeg ik ook virus toe tegen de fruitmot. In combinatie met Coragen werkt dat voldoende, ook bij een eventuele tweede generatie.”