De meeste glasgroentetelers verduurzamen en moderniseren liever hun bedrijf in Nederland dan dat ze investeren in een locatie in het buitenland.
Dat stelt Patrick Zwaan, sectormanager glasgroente bij Rabobank in de komende editie van Groenten&Fruit. Zwaan keek met sectormanager fruit Arne Bac en sectoranalist Cindy Rijswick naar internationale en nationale ontwikkelingen in groente en fruit. Internationale plannen van telers worden steeds vaker doorkruist door binnenlandse eisen voor verduurzaming. Daar komt de vrees voor arbeidskrapte nog bij.
Verduurzamingsopgave
Telers staan op de Nederlandse markt voor een verduurzamingsopgave. Dat raakt dus ook de plannen voor uitbreiding in het buitenland. Zwaan: “Het internationaliseren gaat niet zo hard meer. Ondernemers onderzoeken wel, maar besluiten vaak in Nederland te investeren in modernisering en verduurzaming, omdat het van ze verwacht wordt. Vorige week was ik nog bij een ondernemer die zei: ‘ik moet ook hiermee aan de slag’”. Dat leidt dan tot nieuwbouw of energie-investeringen in eigen land.
De teelt in het buitenland groeit nog wel, weet Rijswick: “De Nederlandse bedrijven die er zitten hebben uitgebreid. De meeste interesse voor internationalisering is in Duitsland en Verenigd Koninkrijk, vooral bij tomaten.”
Brexit biedt mogelijk kansen
Internationalisering heeft bij fruitteelt tot nu toe minder een vlucht genomen. Er is ook geen voorsprong van Nederlandse fruittelers zoals in de glastuinbouw. Met een technische voorsprong is de stap naar het buitenland makkelijker. Toch zouden er kansen liggen om in te spelen op een brexit en glasaardbeien te telen in het Verenigd Koninkrijk, denkt Bac. Rijswick: “Aan de andere kant zitten er in Schotland en Groot-Brittannië grote bedrijven die ook beperkt uitbreiden in deze fase.”