Doorgaan naar artikel

Geen wijziging puntensysteem eco-regeling, wel voedselbos

Landbouwminister Femke Wiersma gaat geen wijzigingen doorvoeren aan het puntensysteem voor de eco-regelingen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Volgend jaar wordt voedselbos als puntencategorie toegevoegd en strokenteelt gaat naar vier stroken.

Wageningen University & Research (WUR) en Aequator onderzochten of aanpassing van de punteneisen voor de niveaus zilver en goud het systeem van de eco-regeling kon verbeteren. Met name de praktijktoets geeft een gemengd beeld over de gevolgen van de wijzigingen voor de motivatie en deelname van landbouwers, aldus Wiersma, minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN).

Ze kiest ervoor de huidige regeling te handhaven, zodat boeren weten waar ze aan toe zijn, wat het vertrouwen van de sector in de overheid moet sterken. Daarmee bestaat volgens de minister wel het risico dat er komend jaar opnieuw sprake is van overtekening van de regeling. Waardoor het risico bestaat dat de tarieven aangepast moeten worden. In 2023 en 2024 is dat opgelost door verhoging van het budget met nationaal geld. Maar daarvoor was goedkeuring van de Tweede Kamer en goedkeuring vanuit Brussel nodig.

Twee eco-activiteiten toegevoegd

Aan de lijst met eco-activiteiten voegt Wiersma voor komend jaar twee eco-activiteiten toe: ‘Voedselbos’ en ‘tagetes als aaltjesbestrijding’. De eco-activiteit ‘vroeg rooigewas 1 november’ wordt geschrapt. Dit omdat dit te weinig bijdraagt aan het behalen van de duurzaamheidsdoelen.

Met een voedselbos kunnen telers dus punten halen in de eco-regeling. Wel moet dat met inheemse soorten. De huidige voedselbossen zijn een risico voor de directe omgeving door woekerende uitheemse soorten, bleek recent bij een inventarisatie.

Toch middelen op bufferstroken

Om wilde haver, knolcyperus en bepaalde invasieve exoten te kunnen bestrijden, mogen agrariërs in uiterste gevallen toch chemische middelen gebruiken op bufferstroken. Dat heeft landbouwminister Wiersma besloten.

Volgens haar is momenteel sprake van tegenstrijdig beleid. Omdat vanwege de invoering van bufferstroken geen middelen gebruikt mogen worden langs sloten, maar tegelijkertijd wel een bestrijdingsplicht geldt. Ze gaat de voorwaarden voor bufferstroken daarom aanpassen. Dit zodat het mogelijk is chemische gewasbeschermingsmiddelen in te zetten als er geen alternatieve bestrijdingsmogelijkheden zijn.

Punten geactualiseerd

Het aantal punten en de waardes die een ondernemer krijgt voor een activiteit, worden wel geactualiseerd aan de hand van onderzoek van WUR. De voorgestelde verlaging van de waardes voor eco-activiteiten grasklaver en natte teelt neemt de minister echter niet over. Ze wijst erop dat boeren mogelijk hebben geïnvesteerd voor deze maatregelen. Waarbij ze rekening hielden met de vergoeding die zij vanuit de eco-regeling over meerdere jaren zouden kunnen ontvangen. “Omdat ik hecht aan de betrouwbaarheid van de regeling, ben ik voornemens om het puntenadvies voor natte teelt en grasklaver op dit moment niet door te voeren”, aldus Wiersma.

Korten bij misstanden arbeid

Naast het aanscherpen van het beleid voor de veengebieden, gaan in 2025 ook de sociale conditionaliteiten in. Dat betekent dat boeren die zich niet houden aan de bestaande sociale wet- en regelgeving met betrekking tot arbeid en werkomgeving, naast een boete ook gekort kunnen worden op hun GLB-premie.

Artikel is een herschreven versie van Boerderij.nl: Wiersma gaat GLB-systeem komend jaar niet wijzigen

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin