“We zijn de tweede teeltronde aan het afwerken en gaan ons dan klaarmaken voor de derde teelt van sperziebonen”, zegt sperziebonenteler Wim Huisman in Raalte (Ov).
In het eerste kraanvak is in week 32 de tweede teelt sperziebonen geruimd. Deze blijft tot begin september leeg liggen. Huisman: “De prijs is te slecht om een tweede pluk te doen. Een maand geleden was de prijs nog prima, maar 2 weken geleden was deze onder de € 2 per kilo. We hebben minimaal € 3 per kilo nodig, omdat er veel arbeid voor het plukken nodig is. Toch moeten we de bonen blijven plukken, omdat anders het gewas naar de knoppen gaat.”
2 vakken nog in productie
Het tweede kraanvak is sinds week 31 weer in productie. Na deze week, als het gewas leeg is geplukt, wordt ook dit gewas geruimd. “In week 29 met het hete zomerweer stond dit kraanvak net in bloei. Door de tropische dagen had het gewas veel last van bloemrui. Dat heeft ons productie gekost, waardoor we iets minder boontjes dan andere jaren plukken.”
Plukken kost meer dan opbrengst
Het derde kraanvak stond vorig week in bloei en er zaten al de eerste kleine vruchtjes aan. In dit vak gaat de bonenteler volgende week beginnen met oogsten. Na 3 weken oogsten, gaat dat gewas er ook uit. Net als het eerste kraanvak blijven dit en tweede kraanvak leeg liggen.
In het vierde kraanvak staat nog een gewas, dat niet meer leeg wordt geoogst, maar wel geruimd wordt. “Vanwege de slechte kwaliteit van de bonen, veel kwaliteit 2, kost het plukken meer dan het opbrengt”, aldus de bonenteler. Het vijfde kraanvak ligt al weken leeg.
Derde teelt start september
Begin september gaat de bonenteler weer planten voor de derde teelt. “Elk kraanvak zaaien we 5 dagen na elkaar, zodat 25 september alles weer vol staat. 6 weken na de eerste planting gaan we weer sperziebonen plukken. In die tijd hebben dus alleen gewasverzorgingswerkzaamheden en we hoeven dan niet te oogsten”, vertelt Huisman.
“De ervaring leert dat we niet te vroeg aan de derde teelt moeten beginnen, omdat de prijzen in september en oktober over het algemeen matig zijn. Omdat we die teelt maar 1 keer oogsten, moeten we het wel van een goede prijs hebben.”
Iets meer witte vlieg
De biologische gewasbescherming loopt goed. Op een plekje na heeft de teler weinig last van spint in het gewas. Op deze plek wordt wekelijks roofmijten Amblyseius swirskii het gewas ingeblazen. In het gewas hangen al zakjes met deze roofmijt.
Huisman ziet wel iets meer witte vlieg komen. Witte vlieg heeft dit jaar nog niet voor problemen gezorgd.
Auteur: Harry Stijger