Hoewel de winkelprijzen voor verse groenten onder het niveau van februari bleven, drijven ze de inflatie wel op.
Dat blijkt uit CBS-cijfers over inflatie die donderdag 7 april bekend werden. Voor verse groenten liggen de prijzen iets minder dan 11% boven het niveau van maart 2021. Voor voeding als gehele categorie is de prijsstijging bijna 6%. Voor vers fruit blijft de prijsstijging iets onder de prijsstijging voor voeding (circa 4%).
Bij verse groente kwam in maart een einde aan een lange reeks van gemiddeld stijgende prijzen. Die reeks begon in juni en eindigt nu met een hele kleine correctie naar beneden van nog geen halve indexpunt. Feitelijk is het een stabilisering.
Pijnlijk voor vollegrondsgroentetelers
Voor vollegrondsgroentetelers voelen de berichten over hoge groenteprijzen pijnlijk aan. Ze zien hoge groentenprijzen, maar lage opbrengstprijzen. Het is mogelijk dat supermarkten met hoge marges op deze producten ander margeverlies proberen te dekken.
De prijsontwikkeling bij bewerkte groente en fruit is interessant. Bij diepvriesgroente is ook een stabilisering zichtbaar. Voor conservenfruit wordt nog wel aan prijsaanpassingen gedaan in maart. Deze keten is gevoelig voor energiekosten.
Snelle correctie
De prijsstijging bij groente die in alle landen voelbaar is, wordt in verschillende tempo’s doorberekend. In maart stegen prijzen in België wel door bij verse groente, maar in Nederland waren de prijsstijging al sneller en duidelijker doorgerekend.