Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

Geen risico op antibioticaresistentie via vollegrondsgroente

Huygens concludeert op basis van studies dat prei geen tot een verwaarloosbaar klein  risico vormt voor overdracht van antibioticaresistentie of -residuen naar de consument - Foto: Stan Verstegen

Huygens concludeert op basis van studies dat prei geen tot een verwaarloosbaar klein risico vormt voor overdracht van antibioticaresistentie of -residuen naar de consument – Foto: Stan Verstegen

Een eerste onderzoek wijst uit dat de kans op antibioticaresistentie door de consumptie van groente uit de vollegrond verwaarloosbaar klein tot nihil is. Doctoraatstudent Judith Huygens (ILVO, UGent) vond in haar onderzoek geen resistentiegenen en slechts enkele antibioticaresiduen, in zeer lage concentraties.

Om antibioticaresistentie bij de mens door ziekmakende bacteriën een halt toe te roepen, is het belangrijk dat wetenschappers alle mogelijke verspreidingsroutes van antibioticaresistentie en residuen naar de mens, naar dieren en naar de omgeving in kaart brengen. De zogenoemde ‘omgevingsroute’ waarbij antibioticaresistentie en -residuen vanuit dierlijke mest mogelijk in bodem, water en uiteindelijk in vollegrondsgroente zouden opduiken, is tot nu toe nog nauwelijks bestudeerd. Uit een eerste oriënterend onderzoek van docotoraatstudent Judith Hugens (ILVO, UGent) blijkt die kans verwaarloosbaar klein tot nihil.

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers