Landbouwgrond is nu nog gewilder dan het al was. Melkveehouders mogen namelijk hun bedrijf uitbreiden, zolang ze maar voldoende grond hebben om de mest van al hun dieren uit te rijden.
De verwachting is dat hierdoor de vraag naar landbouwgrond gaat toenemen.
Er komt geen stelsel met dierrechten voor de melkveehouderij. Dat maakte staatssecretarissen Sharon Dijksma (Economische Zaken) en Wilma Mansveld (Milieu) deze week bekend. Dit betekent dat melkveehouders die hun bedrijf willen opschalen de overtollige mest moeten afvoeren of extra grond in gebruik moeten nemen. Melkveehouders die willen groeien willen het liefst grond erbij om de mest zelf af te zetten. Daarnaast hebben ze de grond hard nodig om de extra koeien zelf te kunnen voorzien van voer.
De melkveehouderij is traditioneel de grootste kopende partij op de grondmarkt. Grond blijft dus bovenaan het investeringslijstje staan van deze grondgebonden sector nu bekend is dat er geen melkveerechten komen. De vraag naar grond was gaan afnemen als de overheid had gekozen voor invoering van deze dierrechten.
Het aanbod van grond is momenteel niet groot. Wat te koop is komt voornamelijk van stoppers. Het afgelopen jaar, maar eigenlijk daarvoor ook al, houden stoppers grond langer vast. Dit heeft verschillende redenen. Door de aanwezigheid van een tweede tak blijft het ‘boerenbedrijf’ langer voortbestaan. Noodzaak om de grond te verkopen is er dan minder. Daarnaast kiezen stoppers er ook vaker voor om de grond te verhuren. De huurprijzen stijgen al een paar jaar. Deskundigen verwachten dat deze blijven stijgen, zeker nu melkveehouders hun pijlen nog meer richten op het schaarse productiemiddel in een tijd met goede melkprijzen.