Supermarkten kunnen door hun inkoop een einde maken aan constructies met goedkope buitenlandse plukkers. Maar het CBL houdt afstand van keurmerk Fair Produce. Welslagen van dat keurmerk bij champignons is van belang voor de hele sector. Tekst: Jeroen Verheul
Supermarktkoepel CBL vermoedt dat het handel- en teeltpartijen achter keurmerk Fair Produce te doen is om hogere opbrengsten en wil geen subsidie verschaffen bij inkoop, aldus directeur consument en veiligheid Marc Jansen. Het lijkt nu maken of breken voor zo’n keurmerk. De stichting Fair Produce heeft geld om tot het einde van het jaar aan de doorbraak te werken.
Ruim een half jaar al praten partijen over het sluitend krijgen van de champignonketen. Handel (Frugi Venta), teelt (LTO) en vakbonden (FNV Bondgenoten) willen dat inkopers uitsluitend champignons met het keurmerk toestaan. Maar supermarkten zijn weigerachtig, telers afwachtend. Als het toch lukt bij champignons, zijn de vollegrondsgroenten aan de beurt. Op termijn moet het keurmerk zo ver worden uitgerold dat het staat voor Nederlands product dat duurzaam en dus met bovenwettelijke eisen is gemaakt.
Zo ver lijkt het voorlopig niet te komen. Jansen ziet niets in het keurmerk, al lijkt het bezwaar vooral te draaien om de meerprijs van 5 cent per bakje. “Als het echt zo belangrijk is om ‘Polenconstructies’ uit te bannen, kunnen de handelsbedrijven nu al afspreken dat ze alleen gecertificeerd product afnemen.”
Bij een ‘Polenconstructie’ wordt de oogst op bed verkocht aan een buitenlandse firma, of werk uitbesteed. De ondernemer geeft hierbij aan geen bemoeienis te hebben met de oogst; hij werkt onder de noemer ’grensoverschrijdende dienstverlening’. In de praktijk gebeurt dat tegenwoordig vooral via Bulgarije.