De NVWA zal geen maatregelen nemen tegen een nieuwe plaag in de fruitteelt. De galwesp Hemadas nubilipennis is officieel in Nederland vastgesteld, maar lijkt vooralsnog geen grote schade aan te richten.
De H. nubilipennis is in september ontdekt op een blauwebessenperceel in Midden-Limburg. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat er echter vanuit dat de galwesp al langer onder de radar bleef in Nederland. De NVWA schrijft: “Op basis van de waarnemingen van oude gallen en eerdere onofficiële waarnemingen uit 2019 wordt echter aangenomen dat H. nubilipennis al langere tijd in Nederland aanwezig is.”
Stengelgallen
Vrouwelijke wespen leggen eitjes in nieuwe vegetatieve scheuten, wat resulteert in de vorming van stengelgallen. Het is gebleken dat gallen de groeikracht van de scheuten ernstig verminderen. Dat resulteert in lichtere, kortere scheuten met lichtere bladeren en stengels. De impact hing overigens af van de positie van de gal. Gallen verminderen ook de bessenproductie met minstens 3%. Verwacht wordt echter dat dit percentage aanzienlijk groter zal zijn naarmate de plaag in de loop der jaren toeneemt.
De NVWA besluit dat het geen maatregelen neemt tegen de wesp, waarvoor ook geen Europese bestrijdingsplicht geldt. Daarbij gaat de NVWA uit van conclusies op de Britse markt. Daar is een risico-analyse gemaakt door een gastwetenschapper in Canada en werd geconcludeerd dat een introductie van het plaagorganisme in het Verenigd Koninkrijk geen significante schade zou veroorzaken vanwege de relatief korte productiecyclus van blauwe bessenplanten en het gebruik van rassen die in het Verenigd Koninkrijk niet erg vatbaar zijn. Datzelfde geldt ook voor Nederland. In Chili geldt de wesp als een quarantaine organisme (Q-organisme) en dient deze bestreden te worden.
Rassenkeuze
Bij gevoelige rassen wordt de productie in een periode van zes jaar fors geraakt door de wesp. In het Verenigd Koninkrijk worden zeven hoog ongevoelige rassen geteeld en twee gemiddeld gevoelige rassen. Bij deze rassen kan de aantasting wel tot een productiedaling leiden na een aantal jaar en bij uitbreiding van de plaag.