“Ik weet het werkelijk niet, het blijft kool”. Hiermee geeft Gerard Sevenhuijsen van het in sluitkool gespecialiseerde handelskantoor Tuindersbelang aan dat er feitelijk geen peil te trekken is op de prijsbewegingen voor sluitkool.
“Over één, twee weken kan het gemakkelijk anders zijn”, verwijst hij naar de huidige stemming.
Feit is dat de handel op dit moment nog stroef is. Die situatie doet zich aan het begin van een nieuw seizoen wel vaker voor, weet Sevenhuijsen, maar hij had liever gezien dat het lekker doorloopt.
De reden voor de slappe markt? “Dat is een goede vraag.” Het uitblijven van handel werkt wel door in de prijsvorming. Tot de laatste week van juli deden de 36’ers zo’n 20 cent per kilo, daarna is dat afgezakt naar 13, 14 cent (stand 6 augustus). De andere maten zitten in dezelfde range, met 12, 13 cent voor de 48’ers, 15 cent voor de maat 48, 15 cent voor de maat 25 en 17 cent voor de 60’ers.
“De prijs voor de 36’ers is niet eens zo verkeerd, maar je moet ze wel kunnen verkopen”, reageert een teler desgevraagd. “Nu lijkt het erop dat er dagelijks een cent afgaat. Dan zitten we volgende week op 5 cent per kilo.” Bovendien groeit het gemiddeld genomen overal vlot door: in Nederland en elders in (Oost-)Europa. Teelttechnisch gezien prettig, maar minder bevorderlijk voor de marktverwachting. Daar komt de onrust in Oekraïne en het politieke pokerspel tussen de EU en Rusland bij. Er gaat in deze tijd van het jaar weliswaar weinig Nederlandse kool die kant op, maar er zijn meer factoren die de stemming bepalen, bijvoorbeeld de exportproblemen van Poolse groente en fruit richting Rusland. Dat maakt dat meer en meer wordt gekeken naar afzetmogelijkheden in het Westen. Voor kasgroente en bloemen lijkt dat nu al gevolgen te hebben.
Handelaar Sevenhuijsen voelt die druk ook. “Steeds als Rusland in beeld komt vanwege de dreiging haar grenzen te sluiten, beïnvloedt dat de stemming. Men wordt afwachtend. Maar zoals ik ook al zei: het blijft kool.”
De prijsvorming vanaf eind april tot eind juli- de middenprijs voor 2013/2014- heeft nog wat opgehaald, maar dit is zeker onvoldoende geweest om van een redelijk seizoen te kunnen spreken. Telers en handel: “het afgelopen jaar was gewoon zeer matig tot slecht”.
Verwachting: lauwe handel, prijzen onder druk.