Doorgaan naar artikel

‘Geen Benevia tegen trips, dat frustreert’

Kommer Jongejan in Rockanje was vorige week (36) al zo’n twee weken aan het plukken van het ras Abacus in een planting van 2 april.

De eerste planting, ook met Abacus, was van 27 maart. “Dat was een bundertje, met schieters. Die planting hebben we wel geplukt, met wat losse spruiten, maar productietechnisch viel dat helemaal niet tegen”, aldus Jongejan vorige week.

Geen koolmot

De productie van deze tweede Abacusplanting wordt gekarakteriseerd als ‘netjes’. “De groei zit er goed in. Als ik zie wat we nu aan spruiten weg hebben in vergelijking met vorig jaar in dezelfde week, dan vind ik dat niet verkeerd. Wel was toen de productie een stuk lager ten gevolge van wateroverlast en de koolmot. Heel anders dan dit jaar: de schade van koolmot is nihil. Met de koolvlieg ging het ook lange tijd erg goed. Dat bleek ook uit de vliegtellingen die in de Abacus zijn gedaan. Het hele seizoen bleef het aantal laag, omdat in dit gebied lange tijd weinig neerslag is gevallen. De laatste weken zien we door het warme weer en meer neerslag de wormsteek wel opkomen. Ik heb Tracer ingezet, ik heb het idee dat dat wel helpt.”

Piek koolvlieg

In week 35 topte Jongejan een Abacusplanting van half april. “Toen zagen we ook een piek in de vlucht. Daar gaan we waarschijnlijk nog wel last van krijgen. De vliegen komen op de geur van de planten af, daarom moet je na het toppen altijd spuiten. Ik probeer dat altijd wel te doen. We toppen in principe alles tot aan Albarus. Je moet er wel de tijd voor vinden, dat is weleens lastig.”

Zware spruiten

Jongejan had vorige week zijn Abacus getopt, en het ras Irene. Voor deze week (37) staat het toppen van het ras Octia op het programma. “Die planten zijn erg zwaar, ze komen tot aan je oksels.” Hij vervolgt: “Al mijn spruiten zijn eigenlijk een tikkeltje te zwaar, vind ik. Dat komt wellicht door wat te veel bemesting aan de basis en het goede weer met veel mineralisatie na de droge periode in juni. Voor de regen stond het allemaal wat stug, daarna ging het meer dan vlot aan de groei.”

Geen Benevia

Van tripsproblemen was vorige week nog geen sprake. “Een flink deel van de uien moet hier nog wel gerooid worden.” Het insect is wel onderwerp van gesprek in de landelijke spruitkoolcommissie, waarin Jongejan zitting heeft. Het ging daarbij vaak over Benevia: een middel dat prima werkt tegen insecten, inclusief trips. Een poging een vrijstelling voor het middel te verkrijgen strandde echter omdat de NVWA er geen noodzaak in zag. Dat frustreert: “Benevia kan in heel Europa ingezet worden, behalve bij ons.”

Beperkte slakkenbestrijding

De bestrijding van slakken vormt eveneens een probleem: vorige week nog niet op het veld, maar wel wat betreft de beschikbaarheid van middelen. Vanaf volgend jaar mogen ijzerfosfaatbevattende slakkenbestrijders nog slechts enkele keren worden ingezet, waarbij het niet uitmaakt of het een middel van merk A of B is. Voor volgend jaar is er een opgebruiktermijn voor middelen met het etiket van 2017, maar hoe het daarna verder moet, is een raadsel. Jongejan: “Het is een belachelijke beperking: ijzerfosfaat is nota bene een biologisch middel. Met de commissie zoeken we naar een oplossing, maar de eerste prioriteit ligt bij de insectenbestrijding.”

Auteur: Joost Stallen

Share this

Afbeelding
Kommer Jongejan

spruitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin