Plannen om ‘minder diepe aardwarmte’ te winnen in het tuinbouwcluster nabij Erica gaan niet door. Telers kijken naar alternatieven als de warmtepomp.
Het bedrijf Geothermie Groep Nederland (GGN) zal geen startvergunning aanvragen voor het gebied. De toewijzing verloopt daarmee voor Erica. GGN maakt dat zelf bekend in een persbericht. Het bedrijf wijst daarvoor naar tuinders die binnen de energiecoöperatie Spes Nostra (vernoemd naar oude groenteveiling) kozen voor warmtepompen.
Warmtepompen aantrekkelijker
Warmtepompen zijn aantrekkelijker gemaakt met de SDE++-regeling, gefaciliteerd door lobbywerk en advisering uit de land- en tuinbouwsector, stelt GGN. “Door deze regeling worden warmtepompen financieel nog aantrekkelijker gemaakt dan geothermie, ondanks het feit dat deze oplossing veel vervuilender is omdat de benodigde elektriciteit uit aardgas komt.”
Daarnaast blijft financiering van geothermieprojecten een grote uitdaging. Banken tonen zich terughoudend door het ontbreken van subsidies voor goedkope en duurzame aardwarmte. “De huidige SDE++-regeling zorgt ervoor dat fossiele oplossingen zoals warmtepompen de innovatiemarkt blijft verstoren”, stelt GGN in haar persbericht.
Tuinders willen proefboring
De energiecoöperatie bevestigt dat de tuinders niet verder gaan met GGN. De telers vonden de onzekerheid van deze nieuwe vorm van aardwarmte te hoog. “De huidige vergunning verliep in december, er was tijdsdruk. Wij houden wel van snelheid, maar er waren te veel onduidelijkheden in het verhaal. Wij vonden het spannend. We vroegen om dan eerst een proefboring te doen in plaats van vijf bronnen tegelijk. We zijn er niet uitgekomen“, zegt een woordvoerder.
Dat sommige telers voor warmtepompen kiezen, klopt. “Wij wedden met de energiecoöperatie op meerdere paarden, en de SDE++regeling valt voor een aantal van onze bedrijven goed uit, als alternatief voor aardwarmte. Het is zekerdere techniek, je hoeft bij wijze van spreken alleen de stekker erin te stoppen. De investeringen zijn ook kleiner. Met aardwarmte is nogal wel aan de hand. Het gaat niet altijd goed”, stelt de woordvoerder van Spes Nostra. Hij doelt daarmee op de kans op misboringen.
Al start in 2010
Geothermieplannen in Erica begonnen al in 2010, toen de eerste opsporingsvergunning werd aangevraagd voor het gebied. Destijds lag de beoogde aardlaag op een diepte van 2.700 meter. Begin 2014 werd dat project gestaakt ondanks een toegekende subsidie in september 2012. In 2019 nam GGN het initiatief over en zette het bedrijf in op een nieuwe aanpak, gericht op goedkope en effectieve warmteproductie zonder afhankelijkheid van subsidies. Deze oplossing met iets minder diepe aardwarmte werd gesteund door uitgebreide studies en goedkeuringen, maar telers wilden dus ook een proefboring.