Het einde van de aardbeienteelt nadert en dus komen weer vaker zogenaamde kattesnuitjes en misvormde vruchten voor. In Elstar trof ik met enige regelmaat lichte en zware butsen aan.
De aanvoer van de aardbeien blijft redelijk op peil. Enkele weken geleden viel de kwaliteit niet mee vanwege de hoge buitentemperaturen. Warm weer laat de vruchten in een hoog tempo afrijpen, waardoor deze, voorzien van een donkerrode kleur, op de verdeelcentra aankomen.
Het suikergehalte van zulke partijen is weliswaar erg hoog en de smaak meestal prima, maar de hoge rijpheidsgraad gaat helaas ten koste van de houdbaarheid. Kleine beurse plekken, veroorzaakt door het plukken, gingen snel in rot over. Soms waren in die periode de partijen niet veel langer houdbaar dan 1 à 2 dagen.
De laatste weken is het beduidend koeler en dat komt de kwaliteit ten goede. De vruchten zijn minder rijp en dus ook beter houdbaar. Maar, ook dat heeft helaas weer zo zijn nadelen. Minder rijp betekent vaak ook dat de vruchten lichter van kleur zijn. Sommige partijen moesten voor klasse I geweigerd worden, omdat het witte gedeelte op vruchten te groot was.
Een ander probleem is op dit moment de vorm. Het einde van de teelt nadert en dus komen weer vaker zogenaamde kattesnuitjes en misvormde vruchten voor. Tijdens de keur was dit een aandachtspunt en daar waar de grenzen overschreden werden, werden partijen gedeclasseerd of zelfs afgekeurd voor klasse 2.
Appelen
De oogst van de appelen is in volle gang. Dankzij de koude nachten kon zich op de vruchten veel rode kleur ontwikkelen. Dit geeft een mooie presentatie. Jammer genoeg is op dit moment met name de Elstar behoorlijk geel doorgeslagen en aan de rijpe kant. Dergelijke partijen zijn vaak erg butsgevoelig en dat blijkt ook wel, want met enige regelmaat trof ik vruchten met lichte en zware butsen aan. Het is op dit moment erg belangrijk de appels heel voorzichtig te sorteren en te verpakken, zodat dit euvel tot minimum beperkt blijft.