Mijn naam is Jolanda Nooijen en mijn beroep is agrarisch ondernemer, bij u beter bekend als boer, milieucrimineel, biodiversiteitenmoordenaar, klimaatproblemenveroorzaker en grondwaterverspiller, maar ook bekend door uitdrukkingen als lompe boer of boerenhengst.
En er zijn tal van spreekwoorden waarin het woord ‘boer’ voorkomt, zoals ‘lachen als een boer met kiespijn’ of ‘de domste boeren hebben de dikste aardappelen’. Ja, spreekwoorden met het woord ‘boer’ daarin zijn er nog wel meer, maar meestal niet met een positieve betekenis van het woord boer. Ik hoor u lachen, maar wat als ik in plaats van boer nou het woord jood of neger neer zou zetten, lacht u dan nog steeds? U heeft geluk want het spreekwoord ‘Een boer kan een koning de oorlog niet verklaren’, klopt helemaal, die macht ligt niet bij de boer.
Boer met kiespijn
Ik wil mijn hart bij u luchten, want u bent immers de koning en uw vrouw is de koningin van alle Nederlanders, zoals u altijd zegt. Maar waarom laat u het dan toe dat wij als agrarische ondernemers zo afgeschilderd worden als domme boeren, als een bevolkingsgroep die heropgevoed moet worden, omdat het vakgebied waar wij al eeuwen in werkzaam zijn blijkbaar beter uitgevoerd kan worden door leraren en stedelingen. Kunt u zich voorstellen dat bij u iemand binnenstapt die afgestudeerd facilitair manager is en u komt vertellen dat u verkeerd regeert? Dan lacht u waarschijnlijk als een boer met kiespijn.
Zij willen niet in weer en wind buiten iets moeten doen, zij koesteren hun huis, zij koesteren hun kachel
Stedelingen willen werk van boer niet doen
Ik weet het, wij zijn de onderkant van de samenleving, het gepeupel van het platteland, wij doen het werk dat de stedelingen niet willen doen. Zij willen hun handen niet vies maken en wagen zich niet aan een beroep waarbij je 24/7 klaar moet staan. Zij willen niet in weer en wind buiten iets moeten doen, zij koesteren hun huis, zij koesteren hun kachel. Zij zijn niet zo dom als een boer.
Gezonde omgeving
De uitdrukking ‘op zijn janboerenfluitjes’ is de doodsteek voor onze bedrijven. Dag in, dag uit, zijn wij bezig met onze omgeving. Een goede gezonde omgeving geeft nou eenmaal mooie gezonde gewassen. En dan moet je nagaan dat je 400 uur per maand werkt voor producten waarvan de gemiddelde Nederlander denkt dat je hem of haar daarmee probeert te vermoorden. Dat is tenminste waar onze grote heren mee bezig zijn. Het doet me denken aan het spreekwoord ‘der heren zonde, der boeren boete’. Of in hedendaags Nederlands: ‘de kleine moeten boeten voor de fouten der groten’.