Laat alle Groningers een zak omhoog houden met daarin in euromunten het geld dat zij de afgelopen decennia hebben bespaard, doordat ze goedkoper gas hebben dan hun landgenoten in bijvoorbeeld Zeeland of de ondernemers in Limburg. Laat alle zakken tegelijk op de grond vallen … en je hebt een aardbeving die al het onroerend goed in de provincie Groningen in één keer doet instorten.
De gaswinning bij Slochteren wordt wederom verlaagd. Per oktober gaat de winning met 10% terug naar 21,6 miljard kuub op jaarbasis. Op toppunten in de zeventiger jaren lag dit boven de 80 miljard kuub, en in de laatste jaren (tot 2015) lag het gemiddeld op ongeveer 45 miljard. Nederland is er werkelijk schat-hemeltje-rijk mee geworden, hetgeen natuurlijk ten goede is gekomen aan een ieder. Want veel gas is (feitelijk door de staat) verkocht en geleverd aan het buitenland tegen ‘goed geld’. Maar op al het aardgas dat aan de Nederlandse afnemers is geleverd zit ook nog eens een toeslag.
Om dan nog maar te zwijgen van de gigahoge belastingen die op het aardgas zitten. Want je betaalt inmiddels 27 cent per kuub aan energiebelasting als je geen tuinder bent, en daar komt dan nog eens 21% btw overheen. Belachelijk met een hoofdletter ‘B’, maar het heeft er wel voor een belangrijk deel aan bijgedragen dat we als land enorm welvarend zijn geworden. Ook Groningen …
Groningers bedongen korting
Maar goed. Even terug naar de huilende, woest tierend betogende en demonstrerende Groningers. Niemand woont fijn in een gebied met bevingen en schokken, en dat dit heel beangstigend zal zijn, geloof ik graag. En als je schade hebt geleden, dan moet dat natuurlijk vergoed worden. Maar wat je nooit hoort, is dat ‘die Groningers’ dus al decennia lang veel minder voor hun kuuppie gas betalen dan de inwoners van alle andere provincies.
Want die sluwe Noorderlingen hebben destijds bedongen dat hoe verder je van de bron (Slochteren) af zit, hoe meer toeslag je betaalt. Voor particulieren en kleine(re) bedrijven gaat het dan om een paar cent per kuub verschil, bij de grote bedrijven gaat het om een paar tientjes per benodigde kuub per uur. Dus een Groningse tuinder die 250 kuub per uur nodig heeft, betaalt per jaar € 5.000 minder dan zijn collega in Limburg.
Terecht en logisch?
Weten veel mensen dit? Nee. Is het terecht en logisch? Eigenlijk niet. Zeker niet nu er steeds minder gas uit onze eigen gasvelden komt, maar dus steeds meer uit het buitenland (Rusland, Noorwegen, Engeland). Heel Groningen profiteert al decennialang van deze ongelijkheid. Schokkend toch?
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/