Het innovatieve teeltproject in het gebied Waddenglas lijkt er te komen en daarmee een demoproject voor gasloze teelt.
Dinsdag 5 oktober hebben de aandeelhouders van gebied Waddenglas een besluit genomen in een stuurgroepvergadering. Dat besluit kwam er toen de gasprijs op de dagmarkt boven de euro uit steeg. Misschien is het niet meer dan een symbolisch toeval, maar het concept van Friss heeft een autonome zelfopwekkende energievoorziening en staat los van schommelingen op de energiemarkt. Een hoge gasprijs maakt dat businessmodel daarmee aantrekkelijker.
Gemeente Waadhoeke, provincie Friesland en landelijke overheid (Bureau Beheer Landbouwgronden, BBL) hebben niet officieel bevestigd dat Friss de grond mag kopen. Eerst moet de politiek worden geïnformeerd over het besluit en dan de pers. Maar het plan speelt nog steeds een rol in de toekomstige plannen voor het gebied. Dat blijkt uit de toelichting van projectleider Waddenglas Jacob Vriese.
Concept kan zich bewijzen
Vlak voor het besluit liet Friss Holding weten dat het aan de voorwaarden voldoet. Bij een positief besluit over de beschikbaarheid van de percelen, kan de afwikkeling met financiers snel volgen. Met deze extreme energiemarkt kan het gasloze concept van Friss zich daarmee gaan bewijzen, liet initiatiefnemer Jan Moerdijk dinsdag weten. Hij kende toen het besluit niet. Ook wil hij de communicatie overlaten aan gemeente Waadhoeke. Begin volgende week volgt mogelijk een persbriefing over het besluit.
De gesloten kas vormt de basis voor het project in Friesland. De kassen worden voor de helft met zonnepanelen bedekt. Of restwarmte beschikbaar komt van regionale afvalverbrandingsbedrijven, is niet zeker. Daarvoor is een haalbaarheidsstudie geweest. “Mogelijk kan Friss er in de toekomst wel aan leveren”, stelt de projectleider, waaruit blijkt dat Friss kan gaan werken aan de financiële afwikkeling.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/