De gasmarkt blijft liquide met voldoende leveringszekerheid, ondanks de verlaging van het winningsplafond voor het Groninger gasveld.
Dat stelt de Vereniging voor Energie, Milieu en Water VEMW, belangenbehartiger voor professionele gebruikers. Het Kabinet besloot vrijdag – bij monde van minister Henk Kamp – dat het winningsplafond voor het Groninger gasveld het lopende gasjaar krimpt tot 27 miljard kubieke meter. De VEMW vindt de daling een verstandige maatregel van het kabinet. Een scherpere daling – door omkering van het gaswinningssysteem – is nog niet aan de orde. Dan zou de gasvoorziening hoofdzakelijk door kleine velden en import worden gedekt. Het Groningengas zou dan alleen de piekvraag dekken op een koude winterdag. Volgens de VEMW is dat uit oogpunt van veiligheid de eerstkomende jaren nog niet aan de orde.
Grote en snelle schommelingen zullen namelijk in het productieniveau extra en mogelijk zwaardere aardbevingen kunnen veroorzaken, al is nog niet duidelijk wat het effect is van snelle productiefluctuaties op de aardbevingskans in Groningen. Het lijkt erop dat een vlakke productie gunstiger is dan een productiepatroon met veel pieken.
De marktgevolgen van de productiebeperking zijn onduidelijk, blijkt uit een onderzoek van het ministerie van EZ “Onderzoek andere benadering van de gaswinning”. Op dit moment kan de levering van gas in een relatief koude winter al niet gegarandeerd worden bij een lager niveau van winning dan noodzakelijk is in een koude winter. Mocht die situatie zich voordoen dan zullen Gasunie Transport Services en de regionale netbeheerders, afnemers van gas moeten afschakelen, waarbij kwetsbare afnemers zo lang mogelijk zullen worden bediend. Dit zou betekenen dat eerst de industriële grootverbruikers af worden gesloten en tot slot ook huishoudens en ziekenhuizen, waardoor deze zonder gas komen te zitten.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/