Provincie Noord-Holland gaat bij plannen voor herstructurering van de glastuinbouw scherpere voorwaarden stellen voor duurzaamheid.
De bedrijven die herstructureringssubsidie ontvangen, moeten streven naar ‘uitfasering van het gebruik van fossiele energie’. Dat volgt op een amendement van de partijen GroenLinks, SP, ChristenUnie en Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Noord-Holland.
In het aanvankelijke plan stond opgenomen dat het moest gaan om investeringen die ‘het beter benutten van fossiele energie’ nastreven, maar een meerderheid van de partijen vindt dat niet ver genoeg gaan. De komende tien jaar moet 300 hectare glas in de Haarlemmermeer en daarbuiten aangepakt worden.
Transitie niet vertragen
Aanvankelijk stelde gedeputeerde Jaap Bond nog dat de telers een overgangsperiode nodig hebben met fossiele energie. Daarom koos hij als voorwaarde voor de subsidie dat de investering: ‘het beter benutten van fossiele energie’ tot doel moest hebben. De nieuw-geformuleerde doelstelling moet voorkomen dat investeringen worden gedaan die ervoor zorgen dat bedrijven langer gas blijven gebruiken. Of de drempel voor bedrijven om deel te nemen aan de regeling nu hoger wordt, blijft onduidelijk.
Motie milieu-eisen haalde het niet
ChristenUnie, SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren dienden maandag 12 december een motie in en een amendement om vast te leggen welke verduurzaming precies wordt verwacht van de bedrijven die gebruik maken van verplaatsingsgelden. Zo zouden ook milieu-eisen opgenomen moeten worden in de subsidievoorwaarden. Die motie haalde het niet.
Nu wil Noord-Holland dat bedrijven naar aangewezen glasgebieden verplaatsen en daar aansluiten in collectieve netwerken voor warmte en CO2. Dat wordt opgenomen in uitvoeringsregels, stelde gedeputeerde Bond al eerder in schriftelijke antwoorden. Het amendement moet voorkomen dat de plannen een ‘papieren tijger’ worden, stelden de indieners.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/