Doorgaan naar artikel

‘Garantieregeling aardwarmte straks wellicht overbodig’

De Garantieregeling Aardwarmte wordt verlengd tot 2022.

Het ministerie van Economische Zaken neemt hiermee de rol van verzekeraar nog langer op zich. De verzekeringspartijen willen nog niet instappen om risico te dekken op lagere warmte opbrengsten.

EZ volgt daarmee het advies van Carnegie Consults van afgelopen zomer. Daarin stellen de onderzoekers dat in glastuinbouwgebieden als Westland binnen 3 tot 6 jaar een garantieregeling overbodig raakt als meer kennis over de ondergrond gekoppeld wordt (van meerdere boringen). In een periode van 3 jaar verwachten de onderzoekers een verdubbeling van het aantal projecten.

7% premie

Toch blijft de verlengde regeling door het ministerie vasthouden aan een premie van 7% van het gegarandeerde bedrag. Uit het onderzoek blijkt dat de regeling daarmee voor de overheid ruimschoots kostendekkend is. Uit de evaluatie blijkt dat van de 16 projecten nog maar één keer werd uitgekeerd uit de garantieregeling vanwege tegenvallende warmte opbrengsten. Dat ging om een bedrag van circa €0,5 miljoen. Twee boringen waren toen nog niet helemaal afgerond, maar ook bij uitkering voor deze boringen zou de regeling kostendekkend blijven.

In de praktijk is het voor een bank met name van belang dat de garantieregeling in ieder geval de bankfinanciering dekt. Die ligt doorgaans meer in de buurt van 60%.

Geen verzekeringsbedrijf

Op korte termijn zal geen verzekeringsbedrijf instappen voor dit geologische risico, verwachtten de onderzoekers. Daarvoor moeten eerst fors meer boringen plaatsvinden met voldoende spreiding. Nu zijn de meeste boringen in het Westland, waardoor de risicoberekening wordt beïnvloed. Over dit gebied is al veel informatie over de ondergrond bekend en dalen dus de risico’s.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin