Huib Rijk en Peter Verschuren kruisten via internet al eens de degens. Aanleiding was een column van Verschuren dit voorjaar in Groenten & Fruit. De redactie nam bij beide telers de iets rustigere winterperiode te baat om de twee oog in oog tegenover elkaar zetten, en samen dieper in te gaan op de kwestie bio versus gangbaar.
“Het waait hier nogal wat harder dan bij ons”, merkt Peter Verschuren meteen op als hij uit zijn auto stapt. Ruim een uur eerder vertrok hij vanuit het Brabantse Raamsdonk, waar hij met zijn broer een gangbaar teeltbedrijf voor broccoli heeft, op weg naar biologisch groenteler en akkerbouwer Huib Rijk in Biddinghuizen (Fl.). Rijk is duidelijk voorbereid op het typische najaarsweer. Zijn kuif waait ongehinderd alle kanten uit en zijn wollen vest fungeert als een prima windstopper. Veel wind is bovendien handig als je zoals Rijk samen met collega’s van plan bent een aantal windmolens (‘een windmolenlijn’) te plaatsen. Net als bij Verschuren ligt zijn werk grotendeels buiten met de biologische teelt van onder andere spitskool, Chinese en rodekool.