Fruittelers hebben veel gedaan om struiken en bomen te beschermen tegen een hitteperiode. Er zijn zorgen.
De meest gevoelige teelt op dit moment is de rode bes. De oogst start volgende week op grote schaal. Daar worden dan ook de meeste maatregelen genomen, blijkt uit een rondgang. Alvast vooruit plukken lijkt niet op grote schaal te gebeuren. Twee bessentelers laten desgevraagd weten daar niet veel van te verwachten.
“De bessen zijn ook net aan rijp. Bovendien verwachten we de Poolse medewerkers volgende week, die hebben een baan en dan hebben we ook huisvesting geregeld.” Dat zegt bessenteler Albert van Zuilen uit het Gelderse Zoelmond. De folie van de regenkappen is gekrijt. Er wordt ’s nachts beregend om de grond nat te houden de komende dagen. “Alles wat ik kan doen, heb ik gedaan. Het zal een dubbeltje op zijn kant worden.”
Als de temperatuur te hoog oploopt onder de kappen, gaan de bessen koken
“Tegen instraling kun je wat doen, maar als de temperatuur te hoog oploopt onder de kappen, gaan de bessen koken, daar doe je niets tegen”, zegt bessenteler Marco van As uit Tricht. “We hebben de planten extra water gegeven en de meststoffengift naar beneden gebracht. Ook hebben we windbreekgaas opgehangen aan de kop van de percelen en stroken aan de kappen gehangen, zodat ook tussen de kappen instraling wordt tegen gegaan.”
Van As had in 2019 een stevige uitval van vruchten, maar wel mooie bessen en een goede prijs. Vorig jaar hadden de bessen flink regen gehad en was de bewaarbaarheid minder. “Wat dat betreft weet je het pas achteraf.”
Appels beregenen waar mogelijk
Appels zijn ook gevoelig voor verbrandingsschade, meer dan peren. Telers kunnen dit risico vooralsnog met beregenen opvangen, stelt teeltadviseur van Delphy Adri van Streef. Dit jaar verwacht hij minder bespuitingen met kalk op de appels, omdat in 2019 toch bleek dat dit lastig van de vruchten te verwijderen was. “Maar als telers niet kunnen beregenen zullen ze alles doen wat in hun mogelijkheid ligt.” Veel telers hebben de zomersnoei uitgesteld om de bomen schaduw te bieden. Ook wordt later gedund om dan eventueel beschadigde appels te verwijderen.
Fruittelers Rik Jurrius uit Helmond (Brabant) zet maandagmiddag al de beregening aan om de appels te koelen. “Dat werkt redelijk goed, onze ervaring is dat het 60 tot 70% van de verbrandingsschade voorkomt.” Watertekorten zijn er nog niet in Helmond.
In Zeeland is dat anders. Bij Zeelandfruit in Kattendijke is beregenen niet mogelijk. Water voor druppelinstallaties komt uit de zoetwaterleiding. “Maar de druk van het water is vandaag wel heel laag. Je ziet dat er veel vraag is”, laat het bedrijf weten. “We hopen op een beetje wind. Dat is wel voorspeld. Dat zou al flink kunnen schelen.” Met klei spuiten is voor dit bedrijf geen optie, ondanks de watertekorten.