De Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) heeft dinsdag 24 juli een brandbrief gestuurd naar Waterschap Rivierenland om overdag te mogen beregenen en fruit te koelen bij 37 graden.
Dat is nodig om zo veel mogelijk schade door droogte en hitte te voorkomen. Vrijdag 27 juli worden temperaturen van 37 graden voorspeld. De NFO heeft om coulance gevraagd voor appeltelers om toch overdag te mogen beregenen. In het Rivierengebied mag overdag niet meer worden beregend met oppervlaktewater vanaf 25 juli, terwijl deze week juist op de heetste uren van de dag beregening nodig is. Dat schrijft de NFO.
Droogte onderschat
Gerard van den Anker, voorzitter van de NFO, is afgelopen week door veel fruittelers gebeld over de aanhoudende droogte en over de oogstvoorspelling van vorige week. Die voorspelling gaat volgens hem te makkelijk voorbij aan de droogte-effecten. Van den Anker: “Door de aanhoudende droogte gaan we nu de gevolgen zien. In heel Europa is het droog. Dit kan zeker tot gevolg hebben dat de oogstraming naar beneden wordt bijgesteld. De beschikbaarheid van water in sommige delen van het land is echt een probleem. Daarbij komt dat telers die wel water kunnen geven al wekenlang, vaak ’s nachts, in touw zijn. Dat kost ook een hoop geld. Een investering die mijns inziens wel terugverdiend moet kunnen worden op de verkoopprijs.” In delen van Zeeland en Limburg kan niet beregend worden en daar krijgt de fruitteelt een zware tik.
Hittegolf 2015: zonnebrand aan appels
De laatste hittegolf in Nederland en België dateert van juli 2015. De extreme hitte heeft er toen voor gezorgd dat er aanzienlijke opbrengst- en kwaliteitsverliezen optraden. Veel appels hadden toen last van zonnebrand. Er was veel schade aan fruit van jonge bomen. Oudere bomen hebben minder last van zonnebrandschade dan jonge. Oude bomen hebben meer bladeren. Beregening is voor deze percelen hard nodig en eventueel talk spuiten.