Doorgaan naar artikel

Fruittelers Buren willen meer ruimte in beleid huisvesting arbeidsmigranten

Fruittelers en boomkwekers in de gemeente Buren pleiten voor een ruimer beleid voor huisvesting van arbeidsmigranten. Ze zijn tegen een verblijfsbelasting.

Boomkwekers en fruittelers zijn blij dat de Gelderse gemeente Buren werkt aan duidelijk huisvestingsbeleid. Dat moet een einde maken aan veel gedoogpraktijken, zoals verkamering van woonhuizen.

Buren heeft een concept-beleidskader huisvesting arbeidsmigranten opgesteld, en voorgelegd aan betrokken partijen. Telers vrezen wel voor extra kosten voor bijvoorbeeld vergunningen en administratieve lasten. Zij kregen recent al een verblijfsbelasting opgelegd voor werknemers die ze huisvesten.

Permanente medewerkers op bedrijven

De Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) is blij dat in Buren straks ook permanente huisvesting op agrarische bedrijven mogelijk wordt. Wel wijst de organisatie erop dat een verbod op unitbouw niet helpt om semi-permanente huisvesting te realiseren. Ook pleit de NFO voor mixvormen van huisvesting op de bedrijven. Zij hebben steeds vaker permanente medewerkers én oogstmedewerkers in dienst.

Het zou daarnaast ook voor bedrijven mogelijk moeten worden om samen te werken. Een hard- en zachtfruitbedrijf met verschillende werkpieken kunnen samen permanente huisvesting realiseren. De regels van het concept-beleidskader huisvesting arbeidsmigranten staan nu nog niet toe dat personeel bij een ander bedrijf slaapt en woont.

Lees ook: Flexwonen snelle oplossing voor veel doelgroepen

Niet achterblijven bij buurgemeentes

Tijdens een informatie-avond in het gemeentehuis op woensdag 15 november had fruitteler Bert de Haan uit Kerk-Avezaath kritiek op de gemeente. Namens NFO zei hij te betreuren dat de gemeente de recente plannen niet met de fruittelers heeft besproken. Hij was vier jaar geleden intensief in gesprek met de toenmalige burgemeester over huisvestingsbeleid en is verrast ‘dat er nu opeens een stuk ligt’. Daarin dreigt Buren met maximaal 50 bedden (op de bedrijven) achter te blijven bij omliggende gemeentes. Ook keurde hij de invoering van de verblijfsbelasting in Buren af, omdat de gemeente daarin ook afwijkt van buurgemeentes.

Kees Pleisier, procesregisseur huisvesting arbeidsmigranten bij de provincie Gelderland, onderstreept dat gemeentes zoveel mogelijk samenwerken om kennis, kosten en capaciteit te delen. Een verblijfsbelasting voor arbeidsmigranten noemde hij redelijk. “Het is een beperkte vergoeding voor het gebruik van de infrastructuur, waar ook zij gebruik van maken.”

Meer maatwerk telers

Wethouder Martine de Bas van de gemeente Buren liet al merken open te staan voor verder overleg over aanpassing van de huisvestingsregels. “De NFO is betrokken en ik denk dat we op dit moment wel het goede gesprek voeren. Over samenwerking met andere gemeentes kan ik u geruststellen. We zullen wel aanhaken. Als we dat niet doen, dan komt alles wat mis gaat onze kant op. En over dat aantal van maximaal 50 op de bedrijven. Dat is discutabel, daar ben ik het mee eens. U pleit allen voor meer maatwerk, dat is helder.”

Telers vinden ook regels op andere punten te strikt. Dat bedrijven alleen personeel mogen huisvesten die werkzaam zijn binnen de gemeente beperkt bedrijven met locaties in verschillende regiogemeenten.

Andere arbeidspiek boomkwekerij

Boomkwekers hebben een andere arbeidspiek van oktober tot juni en vallen daarmee moeilijk onder short stay. Zowel de NFO als de organisatie voor boomkwekers Tree Centre Opheusden pleiten ervoor om naast het keurmerk Stichting Normering Flexwonen (SNF) ook het Agrarisch Keurmerk Flexwonen te erkennen als basisnorm.

De gemeente Buren werkt voor het nieuwe beleid samen met omliggende gemeentes. Er wordt daarbij onderzocht of ook grotere woonlocaties misschien een oplossing zijn. Buren kiest in eerste instantie niet voor grotere woonlocaties, maar beziet of daarop een uitzondering nodig is.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin