Doorgaan naar artikel

Fruitteler: nog twee nachten met vorst bikkelen

Fruitteler Theo Wolters in Groessen heeft er op 14 april een derde nacht vorstbestrijding op zitten. Afgaande op de weersverwachting heeft de teler nog twee nachtjes te gaan.

Uiteindelijk viel het mee vannacht. Er werd 3 tot 4 graden vorst verwacht. In werkelijkheid zakte de temperatuur op fruitkwekerij De Stokhorst aan de rand van Groessen (in de buurt van Arnhem) niet verder dan 2 graden onder nul, met 3 graden vorst aan de grond. Het werd in de loop van de nacht wat bewolkt, dat is gunstig. Zoals het ook gunstig is dat het in het voorbije weekend nog flink geregend had. Dat werkt als een extra buffer wanneer de temperatuur onderuit dreigt te gaan.

Stoken en warme lucht

Als Wolters op woensdagochtend 14 april terugblikt op de voorbije uren, is de zon al een tijdje zichtbaar. Dat het uiteindelijk meeviel met de koude is mooi, maar wél op basis van kennis achteraf. Vandaar dat hij gisteravond – net als de twee nachten ervoor – zowel in pruim als in kers aan de slag ging om de vorst zo veel mogelijk weg te houden.

In de kersenboomgaard stookt hij, geholpen door zoon Alec, vuurtjes in specietonnen. Midden in het veld staat een propaangestookte FrostGuard. Het apparaat blaast warme lucht uit door een pijp aan de zijkant. Langzaam in de rondte draaiend kan de FrostGuard tot circa een hectare beschermen.

In de pruimen blijven de maatregelen beperkt tot alleen stoken. De kersen liggen nog niet overkapt. “Je zou het wel dicht kunnen leggen, maar in de bloei liever niet.” Wolters werkt met een kleinfruitsysteem, met een foliedek dat normaliter na de bloei wordt aangebracht.

  • Fruitteler Theo Wolters werkt in de kersen met (fruit)houtstook in oude speciekuipen. Het alternatief is het stoken van paraffinekaarsen. Daarvan zouden er 200 per hectare nodig zijn, met een brandduur van 6 uur. Aan die kaarsen hangt een behoorlijk prijskaartje en er zit veel werk aan. Daarom heeft de teler er nooit mee gewerkt. - Foto's: Joost Stallen

    Fruitteler Theo Wolters werkt in de kersen met (fruit)houtstook in oude speciekuipen. Het alternatief is het stoken van paraffinekaarsen. Daarvan zouden er 200 per hectare nodig zijn, met een brandduur van 6 uur. Aan die kaarsen hangt een behoorlijk prijskaartje en er zit veel werk aan. Daarom heeft de teler er nooit mee gewerkt. – Foto’s: Joost Stallen

  • Een stationair opgestelde Frostguard. Het apparaat verbruikt in een nacht circa 1,5 cilinder propaan.

    Een stationair opgestelde Frostguard. Het apparaat verbruikt in een nacht circa 1,5 cilinder propaan.

  • Het was in de nacht van 13 op 14 april nagenoeg windstil.

    Het was in de nacht van 13 op 14 april nagenoeg windstil.

  • Alles wat warmte geeft, is goed.

    Alles wat warmte geeft, is goed.

5 hectare appel met 1 hectare pruim

“In kers en in pruim wil je liever niet beregenen. Daarmee red je in kers misschien de bloemen, maar niet de vruchten.” Bij pruim is aan de orde dat de verdiensten doorgaans niet zo gek hoog zijn, en daarom is het belangrijk de kosten in de hand te houden: houtstook past dan het beste.

Wolters werkt voor pruim ook nog aan een andere oplossing. Het idee is om in het midden van 5 hectare appels, een hectare te vervangen door pruim. Als de appels beregend moeten worden om vorstschade te voorkomen, heeft dat ook een gunstig temperatuureffect voor pruim. Overigens hoefden Wolters’ appels (en ook de peren) deze nacht niet beregend te worden, weer dankzij de bewolking.

Weersverwachting via diverse websites

Wolters maakt een zijstapje. Vroeger had hij nog een eigen weerstation, en wat vorstmelders. De vorstmelders zijn in onbruik geraakt, vooral vanwege de schrik die ze kunnen veroorzaken bij het afgaan, met de kans op ’vals alarm’. In plaats daarvan volgt hij de weersverwachtingen van aanbieders als Weeronline, Weerplaza en Buienradar. Daarbij valt hem op dat met name de temperatuurverwachting voor hetzelfde gebied behoorlijk uiteen kan lopen. “Ik snap dat het niet direct lukt om rekening te houden met lokale omstandigheden als het ontstaan van bewolking, maar ik verbaas me wel over de verschillen in de uitleg over eenzelfde uitgangssituatie. Als je afgaat op de informatie van een enkele aanbieder, geeft dat schijnzekerheid. Dat kan je op het verkeerde been zetten met weersomstandigheden als de huidige nachtvorst.”

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin