Doorgaan naar artikel

Fruitteelt kijkt naar Coalitie HOT voor lessen

De fruitteeltorganisatie NFO wil lessen leren uit het samenwerkingstraject in de glasgroentesector onder de vlag van Coalitie HOT.

Deze winter start NFO met Rabobank gesprekken om een verbeterplan voor de fruitteelt te schrijven. Met name het gezamenlijke glasgroenteplan om via één exportbv gezamenlijk verre markten te bedienen, spreekt de fruitteelt tot de verbeelding. Bij die gesprekken wil de fruitteelt ook de niet-coöperatieve afzet betrekken. Voorzitter Michiel Gerritsen: De situatie in de fruitteelt is wel anders dan in de vruchtgroentesector, waar de coöperaties 80 procent van het aanbod bij elkaar hebben. In de fruitteelt is dat 50 procent, maar het klopt dat het gezamenlijk benaderen van verre markten een aantrekkelijke optie is.”

De Conference heeft al toegang tot de Chinese markt, maar daar gingen afzetpartijen op eigen houtje naar toe. Of dat werkelijk tot prijsdruk heeft geleid, kan Gerritsen niet zeggen. Wel zegt Gerritsen dat Nederland geprobeerd heeft met België Conference-promotie op de Chinese markt op te zetten, maar dat dit niet gelukt is. Beide landen doen dat wel gezamenlijk in Duitsland. “We hoorden dat het een fruitveilingaangelegenheid is. Op zich is dat jammer.”

De Belgische Boerenbondbestuurders Luc Borgugnons schreef afgelopen maand in een open brief dat 60% van het appelareaal in België zou moeten verdwijnen om een gezonde marktverhouding te verkrijgen. Zo’n rooi-opgave is er niet in Nederland, als het aan de NFO ligt. “In België is het sortiment toch anders, met een grotere focus op Jonagold. Je ziet dat juist daar Polen veel heeft aangeplant. De appelmarkt wordt steeds lokaler. Steeds vaker zie je dat appels op de eigen markt moeten worden afgezet. Elstar is onze appel en wordt dan nog geëxporteerd naar Duitsland, zeker dit jaar omdat Oostenrijk nauwelijks geoogst heeft.” Als het aan Gerritsen ligt, komt het woord rooipremie dus niet voor in het verbeterplan voor de fruitsector, maar gaat het om exportplannen en kwaliteitsverbetering. Het Belgische plan van Borgugnons gaat ook uit van het verwerken van mindere kwaliteit fruit om de markt te schonen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin