Het natte voorjaar leidde in Duitse winkels niet tot recordprijzen voor groenten. Bij fruit was dat voor de maand mei wel het geval voor zacht- en hardfruit, waarvan Nederlandse telers ook leverancier zijn.
De consumentenprijzen in Duitsland laten bij fruit recordprijzen zien voor de maand mei. Voor de hele categorie fruit lag de prijs vorige maand bijna 3 procent hoger dan vorig jaar. Toch is er ten opzichte van vorige maand een lichte daling opgetreden, blijkt uit cijfers van Destatis, de zusterorganisatie van het CBS in Nederland.
Appelprijs
Vooral het staartje van het appelseizoen bracht betere prijzen op dan voorgaande jaren. Ook in de winkels kwam de appelprijs bijna 5 procent hoger uit de dan hoogste waarde in de laatste vijf jaar (2021). Ten opzichte van 2020 is de stijging 10 procent.
De prijs van zachtfruit blijft de laatste vijf jaar doorstijgen in mei. Dit jaar kwam er een flinke opslag bij voor de winkelprijzen van zeker 10 procent.
Bij groenten worden in mei geen records geschreven, maar gaat de consumentenprijs wel mee in de rij meest dure voorjaren. Het natte voorjaar in Nederland had grote impact op de prijzen in Nederland, maar Duitsland wordt vanuit veel teeltgebieden beleverd. De prijseffecten bij kool zijn niet zo groot als vorig jaar in mei, toch is het de één na hoogste prijs van de laatste vijf jaar. Bij komkommer wordt een de beste prijs in vijf jaar genoteerd. Bij paprika is dat de één na hoogste prijs van de laatste vijf jaar, voor tomaat is dat de twee na hoogste prijs.
Meer schommelingen in groenteprijzen
Voor alle groenten opgeteld kwam de prijsindex op 130,9. Dat is ruim 2 procent minder dan vorig jaar, en ook in vergelijking met april was de prijs iets later.
Over meerdere jaren bezien lopen groente- en fruitprijzen omhoog, met daarbij veel meer schommelingen in groenteprijzen. In winkelprijzen zijn ook kostenverhogingen van handel en retail opgenomen. Toch is in Duitsland nog een duidelijke relatie zichtbaar tussen prijzen in de handel en in de winkels.