Het areaal Pauwlonia-bomen in Nederland zal het komende jaar gaan groeien tot 500 hectare of meer. Dat is af te meten aan de 350.000 Pauwlonia-trayplanten die Van der Avoird Trayplant in bestelling aan het opkweken is voor levering in het voorjaar van 2025.
Dat was te zien tijdens een open dag bij Van der Avoird in Bavel. Onder de 350 belangstellenden waren diverse fruittelers, maar ook akkerbouwers. Een van de eerste Pauwlonia-telers in Nederland was ook een fruitteler. In Nederland wordt de boom nu op ongeveer 100 hectare geteeld.
Plantenkweker Van der Avoird Trayplant, nu vooral bekend als plantenkweker van aardbeien en frambozen, is pas in 2023 met de opkweek van een eerste batch van 30.000 van deze houtproductieboom begonnen. Peter van der Avoird ziet de opkweek van de Pauwlonia als een belangrijke nieuwe tak voor zijn bedrijf. De boom, ook bekend als de Anna Paulowna boom of Kiri-boom, is een zeer snelgroeiend houtgewas. Door de groeiende vraag naar hout en de grote vastlegging van CO2, wat met CO2-credits verzilverd kan worden, wordt de teler een goede rentabiliteit voorgerekend, tot wel € 9.000 per hectare.
Plantmateriaal niet goedkoop
De planten worden door Van der Avoird uitsluitend geteeld op bestelling, wat voor fruittelers die gewend zijn hun plantbomen laat te bestellen en ook weleens af te bestellen wel wennen zal zijn. De prijsstelling zal ook wennen zijn. De basisprijs in de markt van Paulownia teelt is ongeveer € 5,50 per plant. Prijsverschillen zitten dan met name in de grootte van de plant en de potmaat.
Het is mogelijk om ook via biobased-expertbedrijf Dealin Green planten te kopen, waarbij de planten duurder worden, maar waarbij men wel een totaal pakket aankoopt. Dit is inclusief ondersteuning in de teelt, teeltinformatie via een platform en kennissessies met andere klanten, metingen van de stamdikte voor de CO2 opname, plus ondersteuning in de uiteindelijke houtverkoop en het regelen van de koppeling van CO2 credits aan het hout en het verhandelen van die carbon credits.
Water en mest via druppelslangen een must
Op een hectare komen tussen de 660 en 825 planten. Van der Avoird benadrukt zeer sterk dat de grond voor planten onder goede omstandigheden goed klaar moet worden gemaakt. Water en mest doseren met druppelslangen is een must.
Volgers Duitse partijen die al wat langer ermee bezig zijn, is een goed ontwaterde grond met een lage grondwaterstand van in de winter van maximaal 1 meter erg belangrijk. Daarmee zouden veel gronden in Nederland afvallen. Maar bij Van der Avoird Trayplant, dat zich graag wil ontwikkelen tot hét kenniscentrum voor deze teelt, ziet men dat toch anders.
Op eigen demoperceel eigen teeltwijze bedacht
Op hun eigen demoperceel, op kwalitatief mindere en slecht ontwaterde grond met leemlaag, hebben ze bewust een andere teeltwijze opgepakt. Er wordt op ruggen geplant die met antiworteldoek tegen onkruid afgedekt zijn. Mest moet dan via fertigatie bij de boom komen of als de bomen iets ouder zijn met zodebemester met organische mest in de grasbanen. Voorzien van druppelbevloeiing was het indrukwekkend hoe de bomen er nu na het planten in maart er in september bij staan.