Als in de omgeving van Nedcool composteerbedrijven komen, dan is dat desastreus voor het fruit van het koelbedrijf.
Met die waarschuwing kwam advocate J. Hartman van Nedcool in het Gelderse Kerkdriel donderdag 15 maart tijdens een zitting bij de Raad van State. Aanleiding voor die noodkreet van Hartman is een aangepast provinciaal bestemmingsplan voor de glastuinbouw en paddenstoelenteelt in de Bommelerwaard.
Dat plan verbiedt expliciet composteerbedrijven, zegt een woordvoerder van provincie Gelderland. Maar de productie van halffabricaten waarbij basisstoffen worden geënt met schimmels mag wel.
Gevaar van schimmels
Volgens de advocate van Nedcool schuilt daar juist het gevaar. Bij de productie van halffabricaten kunnen schimmels vrijkomen en bij Nedcool het gekoelde fruit aantasten. Dat heeft rampzalige gevolgen, aldus de advocate. De peren die Nedcool koelt, kunnen extra lang worden bewaard. Schimmels krijgen daardoor meer de kans om bewaarrot te veroorzaken. De zogeheten visogen, zegt Hartman.
Ze zegt niet te begrijpen waarom de provincie het produceren van halffabricaten in de omgeving van Nedcool toelaat. Die productie is feitelijk niet anders dan composteren en dus moet de provincie de productie verbieden.
Pasteuriseren doodt schimmels
Een deskundige van de provincie vindt de angst van Nedcool onterecht. Hij stelt dat bij de productie ongewenste schimmels door pasteuriseren worden gedood. Het proces is dus schoon, zegt de deskundige. De kans dat het fruit bij Nedcool door de verkeerde schimmels wordt aangetast, is zeer gering. Paddenstoelentelers willen ook schoon materiaal zegt hij.
De advocate van Nedcool erkent dat. Maar de productie van halffabricaten is volgens haar niet schoon. Dat gebeurt gewoon in de open lucht, terwijl paddenstoelentelers zelf ook zeer hygiënisch werken. Als de productie van halffabricaten al wordt toegestaan, dan moeten dergelijke bedrijven volgens Hartman op kilometers afstand van Nedcool blijven.
Zowel Nedcool als de provincie kwamen bij de Raad van State met hun eigen schimmeldeskundigen die het erg met elkaar oneens waren. De Raad van State mag nu beslissen welke deskundige het meest moet worden geloofd. De Raad doet over 6 weken uitspraak.