De fruitteelt heeft in de afgelopen drie jaar het minste aantal normoverschrijdingen in het oppervlaktewater veroorzaakt in het gebied van het Waterschap Rivierenland. De glastuinbouw in dat gebied veroorzaakte de meeste normoverschrijdingen.
In het rapport Gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater in het gebied van Waterschap Rivierenland staan de meetgegevens van de afgelopen drie jaar. Uit de metingen bleek dat in 2015 meer dan 85% van de watermonsters voldeed aan waterkwaliteitsnormen. Van de 147 stoffen waarop de watermonsters zijn onderzocht voldeden 130 stoffen overal aan de norm. Voor de resterende 17 stoffen zijn normoverschrijdingen aangetoond. Deze overschrijdingen waren als volgt verdeeld over de sectoren: 2 in de fruitteelt, 4 in de akkerbouw, 3 in de boomteelt en 13 in de glastuinbouw.
Meeste normoverschrijdingen in glastuinbouw
Vooral de glastuinbouw baart loco-dijkgraaf Mathieu Gremmen van het waterschap zorgen. Zij dragen voor meer dan de helft bij aan de normoverschrijdingen in het oppervlaktewater. Dat de glastuinbouw meer normoverschrijdingen laat zien dan de overige teelten is mede verklaarbaar doordat er sprake is van een intensieve jaarrond teelt. Ten opzichte van 2014 is wel een duidelijke verbetering te zien: het aantal overschrijdingen daalde van 34 naar 26. Gremmen verwacht wel dat de sector aan de slag gaat om het aantal normoverschrijdingen nog meer te laten dalen. De fruitteelt daarentegen is volgens Gremmen op de goede weg met het duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
Gewasbeschermingsperiode 2013 tot 2023
De heer Gremmen roept de agrarische sectoren op zich te blijven inspannen om doelen uit de Tweede nota duurzame gewasbescherming periode 2013 tot 2023 (Gezonde Groei, Duurzame Oogst) te realiseren. Voor 2018 is het doel een afname van overschrijdingen van de milieukwaliteitsnormen voor gewasbeschermingsmiddelen van 50% en in 2023 90% ten opzichte van 2013. Door het voortzetten van de metingen wordt gekeken of deze doelen ook echt gehaald gaan worden.