Bij WaLeRo in Bleiswijk staat het paprikagewas er goed bij.
De sombere weersomstandigheden hebben natuurlijk wel hun invloed. Luc van den Bosch: “Het gewas staat nog goed frisgroen. Dat komt ook doordat we er niet in een keer een groot eerste zetsel aan kregen. Het is er wat ‘rommelender’ aan gekomen. De productie is daardoor tot nu toe wat lager dan het had kunnen zijn, maar de plant heeft door dit meer gespreide zettingspatroon wel wat meer ruimte gekregen. Daardoor pakt hij steeds een volgend vruchtje mee zodra hij ruimte heeft.”
Hij hoopt het gewas richting de zomer te kunnen trekken zoals het er nu bij staat. “Met dit gewas zijn we niet bang dat hij zich ineens vol zal gaan hangen met zetting, als er een omslag komt naar veel licht.”
Voorzichtig met toppen
Met een nog goed groeiend gewas hoeft Van den Bosch niet heel voorzichtig te zijn met toppen. Toch topt hij bovenin niet. “Dat doen we ongeveer 20 centimeter onder de kop. Daarmee beschermen we de vruchten, terwijl we de plant wel genoeg mogelijkheid geven om een vruchtje aan te maken op de zijscheuten.”
Variërende klimaatinstellingen
De wisselende weersomstandigheden maken dat ook de klimaatinstellingen variëren. Op een slechte dag wordt een nachttemperatuur van 17 graden Celsius aangehouden, op een echt mooie dag gaat dat naar 18 graden.
Overdag staat 21 graden ingesteld. “Met heel slecht weer is dat 20 graden. Anders ben je alleen aan het stoken terwijl er niets te halen valt.” Met bovenstaande strategie varieert de etmaaltemperatuur van 19 graden op een slechte dag tot 21 graden bij mooi weer.
Tot nu toe hebben we alleen nog zuivere OCAP-CO2 gegeven. De wkk draait weinig op de uren dat er overdag CO2-vraag is
Zuivere CO2 doseren
Het eerste scherm gaat grofweg bij zononder dicht. Het tweede doek loopt op buisvraag dicht. Bij het opstoken naar de dag toe ligt het ook dicht, tenzij er dan nog steeds weinig buisvraag is.
Aan CO2 wordt er op een slechte dag gedoseerd naar een niveau van 650 ppm, op een goede dag is dat 850 ppm. “Tot nu toe hebben we alleen nog zuivere OCAP-CO2 gegeven. De wkk draait weinig op de uren dat er overdag CO2-vraag is.”
Met hogere mat-EC voldoende voeding
Waterwegen gebeurt grofweg met een beurtje per elke 100 Joules instraling. Aan het eind van de dag worden de beurtjes iets kleiner. Van den Bosch geeft een EC van 2,7 mS/cm mee. “In de mat is de EC nog vrij hoog, omdat hij niet zo snel doorspoelt met dit donkere weer. Daardoor krijgen de planten ook op donkerder dagen nog voldoende voeding.”
Aphidoletus direct bij luis
Met plagen is het nog rustig. “We hebben deze week (halverwege week 14) wel de eerste luis gevonden. Gelukkig vonden we daar ook direct Aphidoletus bij. We zijn dus blij dat we de keus hebben gemaakt om die vanaf week 10 al preventief uit te zetten. Want chemisch wordt corrigeren een steeds grotere uitdaging.”
Trips is ook aanwezig. Maar bij een lage trips-druk is al wat Orius-ontwikkeling te zien. Spint zat er al eerder, maar de uitgezette Phytoseiulus houdt die onder controle.
Auteur: Peter Visser