NSure in Wageningen heeft een nieuwe test aan haar aanbod toegevoegd: de FreshNSure Appel. Daarmee kan eenvoudig worden aangetoond of een partij appels met 1-MCP is behandeld.
Om appels langer houdbaar te maken en ze te beschermen tegen de nadelige invloed van ethyleen worden ze behandeld met 1-MCP. Bij 1-MCP behandelde appels wordt de rijping gestopt. De behandeling wordt aan het begin van de opslag uitgevoerd om een langere bewaarbaarheid en kwaliteitbehoud te waarborgen. Toch is een behandeling niet altijd gewenst. Biologisch fruit bijvoorbeeld wordt niet met 1-MCP behandeld.
Beetje sap
De FreshNSure test meet verschillen in genactiviteit die het gevolg zijn van een 1-MCP behandeling. Zo kan NSure aantonen dat 1-MCP werd toegepast, ondanks het feit dat een 1-MCP behandeling geen residu achterlaat. Het effect van de 1-MCP behandeling is al kort na de behandeling meetbaar en kan tot tot 3 – 9 maanden na de behandeling met1-MCP maanden worden aangetoond. De analyse van het monster leidt tot de uitslag ”niet behandeld” of ”behandeld’, met een betrouwbaarheid van meer dan 90 procent
Voor de test zijn een paar druppels sap nodig. De meting is te gebruiken op de rassen Gala, Red Delicious, Fuji, Granny, Elstar, en Jonagold.