Oud-eigenaren en -medewerkers van handelsbedrijf Van Oers zijn niet schuldig aan het kopiëren van het bedrijf na verkoop aan de Franse coöperatie Agrial. De Fransen betaalden 10 jaar geleden € 119,5 miljoen voor Van Oers, maar zagen de waarde hard dalen onder meer door concurrentie van de nieuwe onderneming van oud-eigenaren en medewerkers.
Het Gerechtshof Den Bosch oordeelt dat oud-medewerkers en eigenaren van Van Oers (later Primeale geheten) niet in overtreding zijn. Zij hebben hun oude handelsbedrijf geen onrechtmatige concurrentie aangedaan. In 2015 kwam het in handen van de Franse coöperatie Agrial voor € 119,5 miljoen. Dat blijkt uit de publicatie van de uitspraak in hoger beroep.
Van Oers (Primeale) had haar activiteiten in handel in en teelt van bonen en spruiten. Daarbij werkt het met teeltlocaties in Nederland, Marokko en Senegal. Primeale is onderdeel van de Franse coöperatie Agrial, met merken zoals Florette, Crélin en Primeale.
Het ging na een aantal jaar snel slechter met het handelsbedrijf Van Oers (Primeale) doordat het telers, omzet en klanten verloor. Dat wijdt het bedrijf aan de oud-betrokkenen bij het bedrijf. Zij zouden samenwerken om het handelsbedrijf te kopiëren en zo oneigenlijke concurrentie aan te doen.
Verklaring voor spiraal Van Oers
De oud-betrokkenen stellen dat zij een breder assortiment voeren dan Primeale (Van Oers) en in een duurder segment actief te zijn, in bovendien een kortere keten. Aan alle bedingen voor concurrentie is voldaan bij het overstappen van personeel, stellen zij.
Daarin worden zij bevestigd. Op alle punten heeft het gerechtshof de eis van het handelsbedrijf afgewezen. Het nieuwe bedrijf waar wel veel oud-betrokkenen in werkten, nam zeker marktaandeel over op de sperziebonen- en spruitenmarkt, maar een andere nieuwe toetreder had Primeale meer omzet gekost. Dat een Britse afnemer van spruiten koos voor de nieuwe onderneming van oud-betrokkenen is niet het gevolg van onrechtmatige afspraken, maar volgde op leveringsproblemen, blijkt uit het rechtbankverslag.
Scherpenhuizen eigenaar
Eerder dit jaar nam handelsbedrijf Scherpenhuizen de Nederlandse activiteiten van Primeale over (Van Oers). Het handelsbedrijf Scherpenhuizen heeft via dochter Kamps ook teelt-, oogst- en verwerkingsactiviteiten in sperziebonen, bosuien en snijbonen. Kamps heeft ook teeltlocaties in Nederland, Duitsland en Marokko. Eigenaar Martin Scherpenhuizen was niet bereikbaar voor commentaar. De uitspraak van de rechtszaak viel bijna gelijk aan de uitspraak van de ACM dat Scherpenhuizen Primeale mocht overnemen van Agrial. Scherpenhuizen is dus niet de eiser in deze zaak.