“Planten lopen van onder tot boven mooi uit”
Bij Jeroen van Hoorn uit het Zeeuwse Kapelle beginnen de frambozen in de koude kas mooi uit te lopen. “Van onder tot boven lopen alle knoppen uit. Als het aantal koude uren aan de krappe kant is geweest, laten de onderste knoppen het nog wel een afweten, maar dat is nu zeker niet het geval. De planten groeien erg hard. Maar of het een vroeg of laat jaar wordt is nog niet te zeggen.”
“Over het algemeen zijn voor het vroege kleinfruit latere jaren beter dan vroege. Als het seizoen hier laat begint, komt dat vaak door een hogedrukgebied. En dat betekent bijna altijd dat in Spanje een lage druk gebied ligt met zacht weer, wat de afrijping versnelt. Omgekeerd komt het seizoen hier eerder op gang, terwijl in het Spanje langer duurt.”
“Door pas te luchten bij 20 tot 22 graden probeer ik de warmte zoveel mogelijk binnen te houden. Ik geef nu vier keer per week leidingwater met meststoffen. Er is wel een bron, maar dat water is erg rijk aan ijzer, eigenlijk is dat een grotere beperking dan het ietwat brakke water. In het begin houd ik de EC op 1,5. Op dit moment is dat al opgelopen tot 2,2. Dat is bijna het maximum van 2,5 dat ik hanteer. Daarbij ligt de pH op 5,5 tot 6. Dat is belangrijk voor een goede opname van magnesium en mangaan. Tulameen is erg gevoelig voor een tekort aan deze elementen.”
“Wat me verder opvalt bij het gewas is de bezetting met de typische zwarte eieren van de grote frambozenluis. Die zijn nog niet uitgekomen, misschien dat een deel ook bevroren is. Maar ik verwacht toch Pirimor in te moeten zetten. Voor minerale olie is het nu te laat omdat het gewas al uitloopt. Iin tegenstelling tot de buitenteelten hebben in de kas nagenoeg honderd procent resultaat met pirimor. Zowel voor wat betreft de temperatuur als de luchtvochtigheid zijn de omstandigheden altijd optimaal.”
Bron: Groenten & Fruit – Auteur Anton Oostveen