Doorgaan naar artikel

Fotoreportage: Volop werk aan ijsspruiten

De broers Kroon in Borgercompagnie (Gr.) zijn druk bezig met het hakken van bijna 10 hectare spruitkool. De stammen (ras Staedia) gaan de vrieskoeling in tot medio half maart, waarna de spruiten worden geplukt.

Het leveren van de in de vriescel bewaarde spruiten begin meestal vanaf 10 maart, vertelt Wim Kroon. Samen met zijn broers Garry en Marten heeft hij een akkerbouwbedrijf van circa 250 hectare. Op zowat de helft van de oppervlakte worden aardappelen voor Avebe geteeld, naast graszaad, graan en suikerbieten. En spruitkool dus, voor uitlevering aan Van Oers United. “We komen ermee als de markt voor de reguliere aanvoer leeg is, voor directe doorlevering aan de verse markt of voor schoning.”

Vorig jaar zaten we half december op 30 ton netto, dat gaan we nu niet halen.

Tekst gaat verder onder de foto

Het hakken van de spruitkoolplanten plus afvoeractiviteiten kost zo’n 200 uur per hectare. - Foto's: Koos van der Spek

Het hakken van de spruitkoolplanten plus afvoeractiviteiten kost zo’n 200 uur per hectare. – Foto’s: Koos van der Spek

Transportkosten 5 cent per kilo

Afnemer Van Oers United zit in Dinteloord, consequentie daarvan is dat de transportkosten wat hoger uitvallen dan voor telers in Zuidwest-Nederland. Kroon komt voor de vervoerskosten uit op 5 cent per kilo. “Dat is een van de redenen waarom we ons hebben toegelegd op ijsspruiten. De andere kosten hangen samen met het kappen en oogsten van de planten, dat vraagt zo’n 200 uur per hectare. “Doe je een halve hectare per dag, dan heb je alles in zowat drie weken veilig onder dak. Het plukken van de spruiten, vraagt vijf weken, dat gebeurt met stationaire elektrisch aangedreven plukkers.

Tekst gaat verder onder de foto

  • Het ras Staedia. De planten worden niet getopt, om te voorkomen dat de planten zonder vorstbescherming komen te staan.

    Het ras Staedia. De planten worden niet getopt, om te voorkomen dat de planten zonder vorstbescherming komen te staan.

  • Ontdaan van het blad.

    Ontdaan van het blad.

  • Gevloerd.

    Gevloerd.

Vorstrisico

De spruiten staan op dalgrond. Dat gaat prima, aldus Kroon, met een iets lagere productie dan op klei, en – gezien de locatie – met wat meer risico op uitwintering. “Vandaar dat de planten niet getopt worden, daarmee raak je ook alle vorstbescherming kwijt.” Net als bij veel collega’s valt de productie dit jaar iets lager uit dan vorig jaar, doordat de sortering iets achterblijft. “Vorig jaar zaten we half december op 30 ton netto, dat gaan we nu niet halen.”

Cel vol spruiten

Kroon teelt sinds 1992 spruitkool, aanvankelijk voor veiling KZY in Kampen, en achtereenvolgens voor veiling CHZ in Barendrecht, het op geschoonde spruiten gerichte bedrijf Greensprout, Freshwell en nu Van Oers United. “Dat we bij Greensprout terecht kwamen, was te danken aan mijn vader. Hij woonde indertijd altijd de bijeenkomsten voor spruitkool op CHZ bij. Midden in het seizoen werd gemeld dat Greensprout voor de resterende maanden zou stoppen met haar schoningsactiviteiten, omdat er geen geschikte spruiten meer waren. Mijn vader stond op om te zeggen er ergens in Groningen nog een koelcel vol spruiten stond. Ze konden daar wel wat mee, dat waren kogelronde spruiten van het ras Ajax. We zijn het daaropvolgende jaar overgestapt op het ras Genius, die waren beter geschikt. Zo is het begonnen…”

Tekst gaat verder onder de foto

  • De planten gaan in rekken.

    De planten gaan in rekken.

  • Stapeling in een rek.

    Stapeling in een rek.

  • Afvoer naar de vriescel.

    Afvoer naar de vriescel.

Op de plukker

Naast 9 hectare spruiten voor bewaring in ijs, wordt dit jaar 4 hectare spruitkool direct geplukt. Daarmee wordt eind volgende week begonnen, tot half januari. “Het is ons nog nooit eerder overkomen, maar we kunnen niet alle planten bergen. En we willen ook nog een stapje verder met de teelt. Hier kun je geen plukker huren, dus we hebben er zelf een gekocht, een tweedehandse drierijige Tumoba. Vorig jaar heb ik voor het eerst op zo’n ding gezeten, toen hebben we met zijn drieën 3 hectare geplukt.”

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin