Doorgaan naar artikel

Fosfaat in prei meestal zinloos

Voor prei op gronden met hoge fosfaatgehalten geeft extra bemesten met fosfaat amper tot geen effect. Aldus concluderen onderzoekers van het proefcentrum in Sint-Katelijne Waver en van het proefstation voor de Groententeelt in Kruishoutem na uitgebreide proefnemingen.

De proeven werden gedaan met herfstprei op een perceel met een normale pH en met winterprei op een perceel met een hoge pH. Zowel een hoge als lage pH bemoeilijkt de fosfaatopname.

De fosfaattoestand op beide percelen was wel hoog, dat gold voor de fosfaatcapaciteit ( P-AL, hiermee wordt het aandeel fosfaat bepaald dat gemakkelijk in oplossing kan komen), en voor de fosfaatintensiteit (P-CaCl2, het fosfaataandeel in het bodemvocht en direct opneembaar voor het gewas).

De fosfaatbemesting werd uitgevoerd zeven verschillende fosfaatmeststoffen, in winterprei werd daarmee steeds van 50 kilo fosfaat per hectare gegeven en in de herfstprei steeds 25 kilo per hectare.

Begineffecten verdwijnen

Dat een fosfaatbemesting in de eerste fase van de teelt een iets vlottere weggroei geeft, is al langer bekend. Dat werd ook geconstateerd door de onderzoekers, ook bleek de bladkleur van de met fosfaat behandelde objecten aanvankelijk wat donkerder en was de bladstand wat steiler. Bij de oogst was er statistisch gezien van enige effect van fosfaatbemesting geen sprake meer; niet in de productie en niet in de (Flandria)kwaliteit. De bevindingen zijn beschreven in de laatste uitgave van Proeftuinnieuws.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin