Groenten & Fruit Actueel
||

‘Forse vertraging veredelingsinnovatie dreigt’

Nieuwe baanbrekende veredelingstechnieken raken 10 tot 15 jaar vertraagd als EU-lidstaten opnieuw discussies over richtlijnen gaan voeren.

Laatst geüpdatet:

Keygene-directeur Arjen van Tunen. - Foto: Keygene

Keygene-directeur Arjen van Tunen. – Foto: Keygene

Nieuwe baanbrekende veredelingstechnieken raken 10 tot 15 jaar vertraagd als EU-lidstaten opnieuw discussies over richtlijnen gaan voeren.

Dat dreigt te gebeuren, stelt Arjen van Tunen, directeur van biotechbedrijf Keygene in Wageningen.

Zo’n stap om richtlijnen te bediscussiëren is de verkeerde route, stelt hij. De snelste route naar een toelating van die vernieuwende veredelingstechnieken als Crispr/Cas9 of Oligo Directed Mutagenesis (ODM) is een besluit om de beide technieken buiten richtlijnen voor genetische modificatie te plaatsen. Daartoe had de Tweede Kamer ook opgeroepen in een motie Lodders (VVD).

Onwenselijk

Nederland heeft in plaats daarvan ervoor gekozen het voortouw te nemen in een nieuwe discussie over de richtlijnen en dat is onwenselijk, stelt Van Tunen. Hij schreef een Engelstalig opinieartikel op het platform voor het Europees parlement EU Parlement Magazine.

Als landen de technieken niet buiten richtlijnen voor genetische modificatie plaatsen is het beter helemaal niets te doen en een uitspraak van het Hof van Justitie af te wachten, stelt hij.

Vertrouwen in uitspraak Hof

Een groep milieuorganisaties spande een zaak aan bij het Hof om een groep van 8 nieuwe veredelingstechnieken te laten labelen als genetische modificatie. Van Tunen heeft er vertrouwen in dat de rechter binnen een jaar anders zal besluiten voor in ieder geval de twee technieken Crispr/Cas9 en ODM. Deze grijpen nauwelijks in op de erfelijke informatie van planten. In zijn opinieartikel in EU Parlement Magazine schrijft Van Tunen de zeer precieze veredelingstechnieken beter voorspelbare wijzigingen in het DNA voortbrengen dan de natuur dat kan.

Dat blijkt ook uit informatie die de laatste tien jaar door de EU is verzameld over de nieuwe veredelingstechnieken. Het is door krachtig lobbywerk van milieuorganisaties dat deze technieken zo ter discussie blijven staan, stelt hij.

Verschuilen achter EU-regelgeving

Afgelopen week bleek in de Tweede Kamer al dat nieuwe coalitiepartijen willen dat het kabinet meer werk maakt van de vrijstelling van Crispr/Cas9. VVD stelde dat het kabinet zich verschuilt achter Europese regelgeving bij de beoordeling van nieuwe veredelingstechnieken als Crispr/Cas9.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers