De glastuinbouw heeft in 2020 een warmtevraag van 87 petajoule, blijkt uit de Nationale Energieverkenning. Het betekent een onverwachte verlaagde prognose van 10 petajoule (circa 11,5%).
Die verlaging lijkt voor een belangrijk deel het gevolg van de bijgesteld areaalcijfers over de laatste twee jaar en intensivering van het energiebesparingsbeleid. In die jaren verdween circa 600 hectare aan kassen, zo blijkt uit de Nationale Energieverkenning. Voor het jaar 2030 is de prognose van de warmtevraag met 15 petajoule verlaagd, ook door die areaalbijstelling en Het Nieuwe Telen. Bij de Nationale Energieverkenning in 2015 werd nog met een areaal van 10.000 hectare gerekend.
Tegenvaller voor de glastuinbouw is het niet doorgaan (voorlopig) van het individuele CO2-systeem EBG. In de Nationale Energieverkenning staat deze maatregel ingetekend voor een besparing van 1,8 petajoule. De glastuinbouw schakelt nu de politiek in omdat het EBG de financiering van Kas als Energiebron verzekerde. Dat innovatieprogramma voor de glastuinbouw dreigt stil te vallen zonder inkomsten. Bij de warmteprognose houden de onderzoekers nu wel rekening met grotere onzekerheid zoals het klimaateffect.
Voortgang
Minister Henk Kamp van Economische Zaken bevestigt in een kabinetsbrief over deze energieprognoses dat de glastuinbouw voortgang maakt in het terugdringen van het energieverbruik, in tegenstelling tot de industrie. Het bijstellen op deze schaal van de warmtevraag voor de glastuinbouw geeft aan dat de glastuinbouw de doelstellingen voor 2020 en 2030 naar alle waarschijnlijkheid (ruim) kan halen. Voor de glastuinbouw zou de CO2-emissie in 2020 uitkomen op 5,2 petajoule, ruim onder de afgesproken 6,2 petajoule.
Ook heeft de sector afgesproken in het energie-akkoord een energiebesparing van 11 petajoule te realiseren. Wat het effect is van de bijstelling van de warmtevraag in 2020 en 2030 (10 en 15 petajoule) op bestaande plannen voor energietransitie is niet duidelijk. Daarop kon LTO Glaskracht Nederland ook geen antwoord geven.
Bijstelling olieprijs
De Nationale Energieverkenning verlaagde prognoses voor olie- en gasprijzen fors. Zo is de verwachte olieprijs per vat in 2020 circa 56 dollar, tegen een prognose van 89 dollar in de Nationale Energieverkenning in 2015, en bedraagt deze 94 dollar in 2030 in plaats van 140 dollar.
De oorzaken van de bijstelling op de korte termijn zijn de overvloed op de markt en de stijging van de productie van onconventionele olie in Noord-Amerika. De schrijvers van het rapport gingen nog uit van het uitblijven van productieafspraken in OPEC-verband. Vorige week werd echter bekend dat dergelijke afspraken er toch weer gaan komen. Ook de gasprijs daalt volgens de onderzoekers, naar 18 cent in 2020, maar stijgt op de langere termijn.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/