Gekeken naar het weer was 2023 geen goed jaar voor de aardbeienteelt, geeft Jack Hereijgers aan. “Vanaf de eerste hittegolf in juni werd het allemaal behoorlijk ingewikkeld”, zegt hij in het Brabantse Zundert.
Hereijgers: “Uiteindelijk hebben we hier in het Zuiden drie hittegolven voor onze kiezen gekregen. Daar kunnen aardbeien gewoon niet goed tegen en dan lever je productie in. En ook dit najaar is het relatief warm. Daarvan ondervonden we de gevolgen in de stellingteelt, maar ook in de huidige najaarsteelt onder glas.”
Lagere productie
Hereijgers plantte tussen 8 en 18 augustus voor de najaarsteelt. Door het zachte najaar kon hij al tussen 15 en 20 september starten met de oogst in de kas. “Normaliter kunnen we pas begin oktober aan de gang. Maar door het zachte weer gaat de gewasontwikkeling veel sneller. Tegelijkertijd kost het ook veel kilo’s; ik schat dat de productie zo’n 20 tot 25% lager ligt dan normaal. Dit komt door de té snelle groei en afrijping; de tijd van planten tot oogst is gewoonweg te kort. Op dit moment hebben de natakken ook maar zeven tot acht bloemen; veel minder dan gebruikelijk. We verwachten dan ook al rond 20 november de laatste aardbeien te zullen oogsten. Normaal trekken we door tot in december.”
Goede prijzen en kwaliteit
Positief is dat de productkwaliteit goed is. Ook problemen met echte meeldauw, waar hij eerder dit najaar en in de zomer veel mee te stellen had, zijn nauwelijks aan de orde. “Dat komt onder meer doordat de luchtvochtigheid in het gewas bij de teelt onder glas minder variabel is. Daarnaast kun je gerichter zwavelen tegen meeldauw.”
Ook is de prijs de laatste weken goed, geeft Hereijgers op 3 november aan. “We beuren sinds twee tot drie weken gemiddeld € 7 à 8 per kilo. Dit vanwege het simpele feit dat er veel minder aanvoer is bij coöperatie Hoogstraten, vanwege de genoemde redenen. Maar die hogere prijzen zijn ook hard nodig om het productieverlies te compenseren.”
Te veel medewerkers
Door de lagere productie heeft Hereijgers eigenlijk ook wat meer arbeidskrachten op zijn bedrijf dan strikt noodzakelijk is. “Met extra klussen, zoals bijvoorbeeld schoonmaakwerk, probeer ik de mensen toch aan de gang te houden. Rond 20 november beginnen we namelijk met het oprooien en inpakken van 6 tot 8 miljoen aardbeiplanten van de rassen Sonsation en Elsanta, voor ons eigen bedrijf en voor collega’s. De opkweek van plantmateriaal is een belangrijke pijler onder ons bedrijf. Vooral het inpakken vergt flink wat mankracht.”
Doorteelt
Wanneer het inpakken van het plantmateriaal is gedaan, kan Hereijgers zich opmaken voor de doorteelt Elsanta in het voorjaar. De teler kiest bewust voor een doorteelt in plaats van de aanschaf van vers plantmateriaal. “Wij plukken dan misschien wel net iets minder, maar het kopen van nieuwe planten kost ook geld. Daarbij ben ik in zijn algemeenheid nog altijd tevreden over het aantal kilo’s dat we in het voorjaar oogsten.”
De vraag wat volgend jaar te doen met de zomerteelt onder glas houdt Hereijgers behoorlijk bezig. “De laatste jaren is het iedere zomer warm en dus moeilijk qua teelt. Om die reden ga ik in de zomer van 2024 waarschijnlijk minder doen. Maar dan zul je natuurlijk zien dat het de hele zomer koel blijft.”
Auteur : Ank van Lier