FNV wil inzicht in de waarde van Plantise en denkt dat er middelen zijn voor een sociaal plan.
Dat stelt Leo van Beekum, bestuurder van FNV Agrarisch Groen, na overleg met Plantise. Het opkweekbedrijf wil aan de wettelijke verplichtingen doen voor personeel, maar niet meer dan dat, omdat het geld daarvoor ontbreekt. Dat zegt althans FNV. Plantise kon zelf niet reageren.
Lees ook: Telers geven onzekerheid door aan plantenkwekers, Plantise stopt
Negatieve gevolgen personeel voorkomen
Eerder zei Plantise dat ze sluit om ook negatieve gevolgen voor personeel te voorkomen in een faillissement. In dat geval is ook een transitievergoeding onmogelijk, wat nog los staat van een sociaal plan.
Sociaal plan voor Plantise
FNV wil een sociaal plan, waarin onder meer outplacement is geregeld. FNV wil ook dat mensen die nu een andere baan vinden, een transitievergoeding krijgen en daarvoor niet tot de laatste dag in april 2023 moeten blijven werken. Bij Plantise zijn 400 mensen in dienst, waarvan 200 met een vast contract.
Behoefte aan transitievergoeding
Een deel van hen kan elders aan de slag, al weet Van Beekum niet hoeveel. Zij hebben ook behoefte aan een transitievergoeding omdat ze ook gedwongen worden een tijdelijke contract elders te accepteren. “Er is een kleine pot met geld en Plantise wil dat besteden aan personeel dat nog blijft. Dat is op zich begrijpelijk, maar wij twijfelen of er echt weinig geld is. We denken dat er meer waarde is dan leningen van de banken. Alleen de kassen en grond zouden al genoeg zijn om de banken af te betalen. Er lopen nu gesprekken over verkoop van twee vestigingen en er is een gaspositie dat waarde heeft.”
Van Beekum erkent daarbij dat hij niet weet hoe de onroerend goed markt voor glastuinbouw in deze hevige crisis is. FNV wil daarom met de huisbankier praten. Of die duidelijkheid kan verschaffen is niet zeker. “Als de waarde van de leningen gelijk staat aan de waarde van het bedrijf, zijn zij de eigenaar. We weten niet of het lukt.”
Kortlopende schulden
Plantise heeft in het jaarverslag in boekjaar 2020/2021 nauwelijks langlopende schulden, maar wel ruim € 13 miljoen aan kortlopende schulden, onder meer aan haar groepsmaatschappijen. De rentelasten aan banken bedragen wel ruim € 41.000.
Wat is er eigenlijk geregeld bij bedrijven die aankondigen te gaan sluiten? Van Beekum: “We kennen het dat bedrijven sluiten. Het lastige is hoelang gaat het door? Trekt de markt nog aan? Komt er dan nog een doorstart? Het wordt dan wel lastiger.”
Faillissement moet uitblijven
Zowel voor personeel als eigenaren is het belangrijk dat een faillissement uitblijft. Een sociaal plan is er dan sowieso niet. Nu kan een deel van het personeel kan tot eind maart blijven werken. Van Beekum: “Ze moeten nog planten uitleveren, maar je weet het ook niet wat afnemers zeggen. We horen dat vooraf betaling wordt gevraagd.”
Van Beekum heeft niet de indruk dat activiteiten voor opkweek worden verplaatst naar het buitenland. Plantise is aktief op drie continenten.