“Hè hè. Eindelijk hebben we het ook eens over de inhoud van de Floriade.” Die verzuchting ontsnapte aan mister Floriade Niek Roozen, toen hij hoorde van de actie vanuit de Nederlandse tuinbouw om de Floriade in een positiever daglicht te zetten.
Er is immers allerlei leuks én relevants te zien op de groene Wereldtentoonstelling in Almere, stelt de landschapsarchitect die al bij 5 van de 7 Floriades betrokken was. Zoals het onderzoek dat TU Delft er doet in het Klimaat Arboretum. Daar wordt het effect gemeten dat bomen hebben op de temperatuur in de gebouwde omgeving. De relevantie daarvan kan op dit moment, middenin alweer een hittegolf, geen mens ontgaan. De schaduwwerking en de koeling door verdamping van planten via hun bladeren kan de zomerhitte met meerdere graden terugbrengen, stelt Roozen.
Niek Roozen sprak gisteren bij de start van de #LoveFloriade Roadtour. Vandaag en nog tot en met zondag toert een promotieteam, op poten gezet door bloemenhandelaar Jan de Boer en ondersteund door Bloemenbureau Holland, bloemenveiling Royal FloraHolland en het GroentenFruit Huis, langs stad en land, gewapend met een verfrissende boodschap en dozen vol kortingsbonnen.
“De Floriade is al sinds de jaren 80 een gewild exportproduct”, aldus Roozen, bij het geven van het startsein voor deze tuinbouwpromotietour. “In 1983 werd in München de eerste groene expo buiten Nederland gehouden. Sindsdien zijn er 40 van zulke internationale tentoonstellingen geweest, tot in China toe.” Die Floriades over heel de wereld zijn in Roozens ogen een van de bouwstenen van de ijzersterke reputatie die de Nederlandse tuinbouw internationaal heeft.
Meer belangstelling bij groene jongeren
Wat hem is opgevallen aan de huidige Floriade in Almere is de belangstelling van jongeren. “Ik heb deze week nog meegewerkt aan een podcast door een 24-jarige groene influencer. Jongeren die bewust nadenken over de toekomst vinden hier veel voorbeelden van hoe het anders kan. Neem de honderd verschillende biobased materialen die in het Nederlandse paviljoen zijn verwerkt.”
Planten telen in de droge en zilte woestijn
Of neem het paviljoen van de Verenigde Arabische Emiraten dat laat zien hoe je planten kunt laten groeien en voedsel kunt laten verbouwen in een woestijn van droogte en verzilting. Marco van Zijverden, topman bij de Dutch Flower Group, gisteren sprekend op persoonlijke titel en als voorzitter van de Floriade adviesraad voor bloemen en planten, haalde dat voorbeeld aan van hoop in tijden van klimaatdoem.
‘Strijden voor weer een Floriade over 10 jaar’
En misschien nog wel heet meest uitgesproken was TV-hovenier Ivo Putman, bekend van De Grote Tuinverbouwing. Als geen ander weet hij hoe populair groen en tuinen zijn. Des te verbazingwekkender vindt hij het dat er dan zoveel kritiek is op de Floriade. “Ik heb daar zelf een tuin gecreëerd met een schitterend team van enthousiaste, gedreven mensen. Kritiek mag natuurlijk, maar eigenlijk wel pas als je er zelf ook bent wezen kijken.” Dat geldt volgens Putman ook voor de mensen uit de tuinbouw zelf. “Laten we met zijn allen strijden voor groen en ervoor strijden dat er over 10 jaar weer een Floriade komt.”